Najstarší európsky monarcha vylúčil, že by zvažoval abdikáciu

Nórsky kráľ Harald V. vylúčil v utorok, že by mal v pláne abdikovať. Spravil tak počas svojho prvého verejného vystúpenia od nedávneho rozhodnutia dánskej kráľovnej Margaréty II. zrieknuť sa trónu.

23.01.2024 16:17
Harald V. Foto: ,
Nórsky kráľ Harald V. (uprostred) na snímke z októbra 2023
debata

„Držím sa toho, čo hovorím stále, že som zložil sľub Stortingu (parlamentu), ktorý je na celý život,“ povedal 86-ročný Harald, v súčasnosti najstarší európsky monarcha.

Harald sa takto vyjadril počas návštevy nórskeho tlačového centra v Osle, kde ho sprevádzal aj jeho syn, korunný princ Haakon.

Video
Kráľ Frederik X. a kráľovná Mary zdravia fanúšikov

Nórsky kráľ vládne vo svojej krajine už 33 rokov a 21. februára oslávi svoje 87. narodeniny. Pribúdajúce zdravotné problémy a jeho pokročilý vek viedli mnohých komentátorov k špekuláciám o tom, že by Harald mohol nasledovať kroky svojej 83-ročnej vzdialenej príbuznej – dánskej kráľovnej Margaréty II.

Margaréta oznámila svoje rozhodnutie abdikovať v prospech svojho syna Frederika vo svojom novoročnom príhovore. Kráľovná abdikovala po 52 rokoch na tróne 14. januára.

Harald používa pri chôdzi barly, v uplynulých rokoch absolvoval operáciu srdca a bol hospitalizovaný s respiračnými problémami a infekciami.

Dánsky korunný princ a budúci kráľ Frederik a jeho manželka, korunná princezná a budúca kráľovná Mary Čítajte viac Dánska kráľovná Margaréta II. abdikovala, kráľom sa stal jej syn Frederik
debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #kráľ #abdikácia #Harald V.