Orbán dostal košom. Švédi vraj nevidia dôvod rokovať s ním o vstupe do NATO

Maďarsko, ktoré spolu s Tureckom už vyše pol druha roka blokovalo vstup Švédska do NATO, bude posledné z 31 spojencov, kto dá na prahu aliancie Štokholmu zelenú. Turecký parlament v utorok večer schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Chýba už len podpis tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

23.01.2024 16:25 , aktualizované: 22:26
Belgium NATO Summit Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán už na júlovom summite NATO signalizoval, že Budapešť prestane blokovať prijatie Švédska do aliancie. Napriek tomu maďarský parlament stále nezaradil ratifikáciu švédskeho vstupu na svoj program.
debata (325)

V utorok, v deň, keď sa na programe tureckého parlamentu objavil bod ratifikácie švédskeho členstva v NATO, Orbán na bývalom Twitteri (X) oznámil, že pozval do Budapešti premiéra Ulfa Kristerssona, aby s ním rokoval o vstupe Švédska do aliancie.

Podľa portálu rádia Slobodná Európa by sa Švédsko mohlo stať 32. krajinou NATO ešte pred ministerskou schôdzkou aliancie, zvolanou na 14. februára.

Príprava na Rusko? Odrazíme agresora, znie zo švédskeho cvičenia AURORA 23
Video
Zistite viac o vojenskom cvičení AURORA 23 vo videu švédskych ozbrojených síl.

Švédsko podalo prihlášku do aliancie v máji 2022 spolu s Fínskom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Okrem Maďarska a Turecka zvyšné členské krajiny NATO už žiadosť Štokholmu dávno schválili.

Belgium NATO Summit Čítajte viac Zastaví školské video Švédov na prahu NATO? Maďari vytiahli novú zámienku

„Poslal som dnes list švédskemu premiérovi Ulfovi Kristerssonovi s pozvaním na návštevu Maďarska kvôli rokovaniam o vstupe Švédska do NATO,“ napísal Orbán na bývalom Twitteri. Jeho hovorca Bertalan Havasi podľa agentúry MTI poznamenal, že šéfovia vlád majú tiež rokovať o posilnení bilaterálnych vzťahov a prehĺbení vzájomnej dôvery.

Pristúpenie krajiny k NATO vyžaduje súhlas všetkých súčasných členov aliancie. Fínsko ho získalo a do aliancie vstúpilo vlani v apríli. Švédske členstvo Budapešť zatiaľ neschválila.

Tureckí poslanci vstup Švédska schválili, dokument dostane na podpis prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý parlamentu ratifikáciu predložil v októbri.

Air Defender, NATO Čítajte viac Air Defender 23 je jasný odkaz Putinovi. Napadnúť NATO by bol hlúpy nápad

Podľa švédskej agentúry TT, ktorá mala možnosť oboznámiť sa s textom Orbánovho listu Kristerssonovi, maďarský premiér v ňom píše, že vzťahy medzi oboma krajinami sú čoraz dôležitejšie na pozadí pribúdajúcich kríz v Európe.

„Som presvedčený, že silná vzájomná dôvera musí byť základom pre politické alebo bezpečnostné dohody medzi Švédskom a Maďarskom,“ cituje TT z listu. Orbán tiež uvádza, že práve na tomto pozadí maďarská vláda teraz navrhne parlamentu ratifikovať švédsku žiadosť.

Švédske ponorky postrážia pre NATO Rusov v Baltskom mori
Video
Baltské more sa vstupom Fínska do NATO a očakávaným prijatím Švédska mení na vnútorné jazero Severoatlantickej aliancie. Chystaný vstup Štokholmu je vítanou posilou, hoci má iba tri moderné ponorky triedy Gotland. / Zdroj: SAAB

„Verím, že intenzívnejší politický dialóg môže prispieť k posilneniu vzájomnej dôvery medzi našimi krajinami a inštitúciami, a tým ešte viac posilniť naše politické a bezpečnostné dohody,“ píše ďalej Orbán v liste, v závere ktorého pozýva Kristerssona na návštevu Maďarska hneď, ako to bude možné. Na schôdzke by mali premiéri diskutovať o spoločnej bezpečnosti krajín a budúcom predsedníctve Maďarska v EÚ.

A ako na ponuku Budapešti reaguje Štokholm? Podľa portálu Aftonbladet.se, ktorý zverejnil aj faximile Orbánovho listu, odpoveď nie je nijako nadšená.

Šéf švédskej diplomacie Tobias Billström neverí, že by Švédsko malo začať nové rokovania s Maďarskom o svojom členstve v NATO.

„V tejto situácii nevidím dôvod na vyjednávanie,“ cituje Aftonbladet.se Billströma, ktorý sa k ponuke Orbána vyjadril pred novinármi v kuloároch švédskeho parlamentu.

Dialóg s Budapešťou však švédsky minister úplne neodmietol. „Je nemálo vecí, o ktorých sa dá hovoriť,“ potvrdil a dodal: „Pre Švédsko je dôležité viesť dobrý dialóg s Maďarskom.“

© Autorské práva vyhradené

325 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Viktor Orbán #Švédsko