Tusk si nedal servítku pred ústa a k Ukrajine „neutrálnym“ politikom odkázal: Zaslúžite si miesto v pekle

Poľský premiér Donald Tusk, ktorý v pondelok navštívil Kyjev a stretol sa aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským, sa v utorok k svojej ceste do susednej krajiny, ktorá už takmer roky vzdoruje agresívnej okupácii zo strany Ruska, vrátil a slovne zaútočil na tzv. neutrálnych politikov.

24.01.2024 10:29
Tusk Foto: ,
Poľský premiér Donald Tusk počas návštevy Kyjeva v pondelok 22. januára 2024.
debata (162)
Tusk na Ukrajine o "neutrálnych" politikoch: Zaslúžia si miesto v pekle
Video

„Niekto raz povedal, že to najtemnejšie miesto v pekle je vyhradené pre tých, ktorí sa v časom morálneho konfliktu tvária, že sú neutrálni. Každý, kto sa dnes v slobodnom svete tvári, že je neutrálny a udržiava si rovnaký odstup od Ukrajiny a aj Ruska, si zaslúži najtemnejšie miesto v pekle,“ uviedol poľský premiér.

Konkrétnych politikov Tusk nemenoval, ale medzi riadkami je možné čítať narážku aj na európskych politikov, ktorí sa k vojne Vladimir Putina na Ukrajine dlhodobo, alebo len v poslednom čase, stavajú „neutrálne“.

humanitárna pomoc Čítajte viac Rezort zdravotníctva stopol humanitárnu pomoc Ukrajine. Slovensko nemôže darovať lieky, ohrozila by sa ich dostupnosť pre Slovákov, tvrdia

Počas svojej návštevy v Kyjeve Tusk uviedol, že Poľsko spraví všetko, čo je v jeho silách, aby zvýšilo šance Ukrajiny na víťazstvo vo vojne s Ruskom. „Robíme to z morálnych dôvodov, ale tiež s ohľadom na bezpečnosť Poľska," povedal Tusk.

Vojnu Ruska s Ukrajinou zároveň označil za boj medzi dobrom a zlom. „Nehanbím sa povedať tieto dve veľké slová: Je to tu na Ukrajine, kadiaľ prechádza svetový front medzi dobrom a zlom,“ uviedol Tusk počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podporiť všetkým

Podľa Tuska si Zelenskyj uvedomuje, že v Poľsku v súčasnosti vládnu rôzne emócie či politické konflikty, pričom poukázal na nedávne parlamentné voľby. Jedna vec sa však v Poľsku podľa Tuska nemení. „Treba všetkými dostupnými prostriedkami Ukrajinu v jej vojne s Ruskom podporiť, pretože v tejto vojne je v stávke aj bezpečnosť poľského národu a štátu,“ vyhlásil Tusk.

Fico: Myslíte si, že v Kyjeve je vojna? Je tam normálny život
Video

Poľsko je pritom pripravené Ukrajinu podporiť aj vojenským vybavením. Tusk zároveň oznámil, že so Zelenským rokoval aj o spoločnej výrobe zbraní a munície. „Poľsko mnoho rokov opakuje, že každá krajina v Európe… a na Západe musí čeliť hrozbe, ktorú predstavuje Rusko,“ povedal.

Ukrajinu by podľa neho mal podporiť všetkými dostupnými prostriedkami každý, komu záleží na slobode a demokracii. „Táto vojna je vojnou na ochranu základných hodnôt,“ povedal poľský premiér.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj