Soul varoval Kima, vojnou hrozí pád jeho režimu. Ako prvé udrú na KĽDR stíhačky F-35

Minister obrany Južnej Kórey v stredu varoval Severnú Kóreu (KĽDR), že v prípade vojny jej bude hroziť pád režimu. Krátko predtým KĽDR do Žltého mora v rámci testov zbraní vypálila niekoľko riadených striel.

24.01.2024 12:45
Stíhačka F-35 Foto:
Ilustračné foto: Stíhačky F-35
debata (131)

Juhokórejský minister obrany Sin Won-sik KĽDR varoval počas návštevy 17. stíhacej letky na leteckej základni v meste Čchongdžu južne od Soulu. Na základni sa nachádza aj 40 stíhačiek F-35 s „neviditeľnou“ technológiou stealth.

„KĽDR označila Kórejskú republiku za svojho úhlavného nepriateľa, a podniká nepriateľské kroky s cieľom rozšíriť komunizmus na územie celého Kórejského polostrova,“ vyhlásil Sin. Nabádal stíhacích pilotov, aby v prípade provokácie KĽDR využili technológiu stealth pri tvrdej a presnej odpovedi.

Video
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA (Archívne video)

„Ak sa Kimov režim rozhodne pre tú najhoršiu možnosť, vojnu, vy by ste mali byť predvojom, ktorý čo najskôr odstráni nepriateľské vedenie a skoncuje s režimom,“ dodal Sin.

Stíhačky F-35 umožňujú strategické údery na dlhé vzdialenosti bez odhalenia radarom. Juhokórejské letectvo plánuje do roku 2027 nakúpiť ďalších 20 strojov.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň pohrozil Južnej Kórei vojnou, ak „čo i len o tisícinu milimetra“ naruší hranice KĽDR. Dodal, že jeho krajina nebude rešpektovať severnú rozhraničovaciu líniu, ktorá je de facto štátnou hranicou medzi oboma Kóreami.

KĽDR tvrdí, že v Japonskom mori otestovala podvodný jadrový dron. Mala to byť odpoveď na spoločné námorné cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska.

Kim Čong-un Čítajte viac Kimov režim sa pochválil testom podmorského jadrového dronu. Soul považuje správu za prehnanú

Pamätník symbolizujúci zmierenie je minulosťou

Severná Kórea na príkaz vodcu Kim Čong-una zbúrala v hlavnom meste pamätník, ktorý symbolizoval cieľ zmierenia s Južnou Kóreou. Kim Čong-un minulý týždeň označil Južnú Kóreu za „hlavného nepriateľa“ a vyhlásil, že zjednotenie už nie je možné.

Družicové snímky Pchjongjangu v utorok ukázali, že pamätník (neoficiálne Oblúk znovuzjednotenia) dokončený po prelomovom medzikórejskom summite v roku 2000, sa tam už nenachádza. Uviedol to webový portál NK News, ktorý monitoruje Severnú Kóreu.

Pamätník Charty troch bodov za národné zjednotenie z mramoru bol vysoký 30 metrov a podľa záznamov juhokórejskej vlády symbolizoval tri listiny – samostatnosť, mier a národnú spoluprácu.

Video
Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR

Kim v prejave na Najvyššom ľudovom zhromaždení 15. januára označil pamätník za „tŕň v oku“. Nariadil tiež zmenu ústavy, podľa ktorej je Južná Kórea „hlavným a nemenným nepriateľom“ Severnej Kórey.

Napätie na Kórejskom polostrove v poslednom období vzrástlo. Na juhu sa zintenzívnili vojenské manévre juhokórejskej a americkej armády v reakcii na skúšky zbraní na severe. KĽDR tiež vyhlásila, že sa pripravuje na „jadrovú vojnu“ so svojimi nepriateľmi.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, ktorý nastúpil do funkcie v roku 2022, zaujal voči KĽDR tvrdý postoj a vyzýva na okamžitú a tvrdú reakciu na vojenské akcie Severnej Kórey, ktoré zvýšili napätie na Kórejskom polostrove.

Severná Kórea prisľúbila, že v prípade útoku juhokórejských a amerických síl „vyhladí“ Južnú Kóreu. Pchjongjang koncom minulého roka vyhlásil za neplatnú kľúčovú dohodu podpísanú s Južnou Kóreou v roku 2018, ktorej cieľom bolo zmierniť vojenské napätie. Po Kimovom minulotýždňovom prejave Najvyššie ľudové zhromaždenie zrušilo kľúčové vládne úrady, ktoré sa venovali spolupráci so Soulom.

Kim Čong-un Čítajte viac Kim: Už sa nebudeme usilovať o zmierenie so Soulom. KĽDR ruší kľúčové úrady
131 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea