Bratislavčanovi hrozí v USA až 95 rokov basy. Čelí obvineniu z predaja drog a citlivých údajov cez darknet

Americké úrady koncom minulého roka obvinili 30-ročného muža z Bratislavy, že na darknete predával drogy a ukradnuté osobné údaje.

24.01.2024 14:20
Police / Police line / Streľba / Policajná páska / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Alana Billa obvinili na americkom okresnom súde v St. Louis 14. decembra. O deň neskôr ho agenti FBI a vyšetrovatelia vnútornej bezpečnosti amerického ministerstva vnútra zatkli na medzinárodnom letisku Newark Liberty v New Jersey. Veľká porota ho následne obvinila z desiatich trestných činov v súvislosti s drogami, falšovaním dokladov či krádežami identity, všimli si Aktuality.sk.

virtuálna realita, virtualita, počítače, binárny kód, program, výpočty, PC, procesor, I/O, operačný systém Čítajte viac Pri raziách voči tzv. darknetu zadržali na celom svete 150 ľudí

Obžaloba viní Billa, známeho aj ako „Vend0r“ a „KingdomOfficial“, z toho, že pomáhal pri zriaďovaní a prevádzke darknetového trhoviska Kingdom Market, ktoré malo ku koncu minulého mesiaca vyše 25 000 aktívnych záznamov. Trh sa otvoril v marci 2021 a predával drogy a nelicencované liečivá, ukradnuté identity, informácie o kreditných kartách, falošné peniaze, počítačový malvér a falošné doklady totožnosti vrátane pasov a vodičských preukazov z Missouri a iných štátov USA, uvádza sa v účtovných dokumentoch.

Euro, kufrík, ekonomika, euroval Čítajte viac Europol zasiahol proti obchodom s falošnými eurami z darknetu, aj na Slovensku

„Používanie darknetových trhovísk a kryptomeny neochráni nebezpečných zločincov pred úsilím orgánov činných v trestnom konaní bojovať proti toku narkotík a iným nezákonným aktivitám,“ povedal americký prokurátor Sayler A. Fleming. „Tento prípad je výsledkom usilovnej práce tímu amerických a medzinárodných vyšetrovateľov, ktorí sa zamerali na jeden z najväčších darknetových trhov na svete.“

mozog Čítajte viac Hackeri chcú rýchlejšie zarobiť, nelegálna ťažba bitcoinov stráca popularitu

„Sieť Kingdom Market na darknete umožnila zločincom presúvať nebezpečné drogy do našich komunít a von z nich a využívať digitálny svet na skrytie svojich nelegálnych aktivít,“ povedala zástupkyňa špeciálnej poverenej agentky Melissa McFaddenová z oddelenia kriminálneho vyšetrovania v St. Louis. „Spolupráca s našimi globálnymi partnermi v oblasti presadzovania práva je kľúčom k prerušeniu obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí a iných nezákonných aktivít, ktoré sa vyskytujú na darknete,“ dodala McFaddenová.

Kingdom Market účtoval predajcom 500 eur za začatie predaja, n8sledne účtoval ďalšie poplatky za predaj. Transakcie sa uskutočňovali v kryptomenách a sieť radila používateľom spôsoby, ako svoje transakcie utajiť, uvádzajú dokumenty.

Vyšetrovatelia využili trh na nákup metamfetamínu, piluliek obsahujúcich fentanyl, osobných údajov mnohých ľudí a pasu Spojených štátov, uvádzajú dokumenty o obvinení.

Etický hacker Pavol Lupták: Najviac vás špehuje váš telefón
Video

Slovákovi hrozí za drogy trest najmenej päť rokov väzenia, maximálne 40 rokov a finančná pokuta do 5 miliónov dolárov alebo oboje. Za krádež identity mužovi hrozí trest až 15 rokov väzenia, pokuta 250 000 dolárov alebo oboje. Za zneužitie pasu hrozí trest až 20 rokov väzenia, pokuta 250 000 dolárov alebo oboje. Obvinenie z prania špinavých peňazí predstavuje maximálny trest až 20 rokov väzenia a pokutu 500 000 dolárov, teda dvojnásobok hodnoty majetku, ktorého sa to týka.

Pavol Lupták, etický hacker, Čítajte viac Citlivé údaje boli mesiace pohodené na internete

Keďže v USA sa trestné sadzby sčítavajú, hrozí 30-ročnému Bratislavčanovi až 95 rokov basy.

Obvinenia uvedené v obžalobe sú iba obvineniami a nepredstavujú dôkaz viny. Každý obžalovaný sa považuje za nevinného, ​​pokiaľ a kým sa nepreukáže vina, pripomenuli americké úrady.

Americké úrady pri vyšetrovaní spolupracovali aj s orgánmi v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, ako aj s odborníkmi zo Švajčiarska, Moldavska či Ukrajiny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #darknet #drogová činnosť