Maďarsko zmarilo pokus extrémistov o puč v krajine. "Skýti" chceli odzbrojiť políciu

Maďarská polícia zmarila ozbrojený pokus krajne pravicovej organizácie Szkita (Skýti) o puč, uviedli dnes maďarské médiá.

24.01.2024 14:24
debata (24)

Zhruba 150 policajtov vykonalo razie na rôznych miestach krajiny a vypočulo osem ľudí, potvrdila polícia. Troch z nich polícia zadržala kvôli podozreniu z pokusu o násilné prevzatie moci.

V rámci rozsiahlej akcie policajnej zásahovej jednotky pri domových prehliadkach našli zbrane, muníciu, falošné osobné doklady a diplomatické pasy. Okrem toho policajti objavili aj dokumenty popierajúce existenciu maďarského štátu.

Podľa polície sa už v novembri na sociálnych sieťach objavilo video, v ktorom extrémisti ohlásili založenie organizácie Szkita a prevzatie moci. Rovnako vtedy uviedli, že začali s vyzbrojovaním „národných, slobodných, vojenských jednotiek“ a že chcú odzbrojiť políciu. Úrady potom začali vyšetrovanie v súvislosti s prípravou násilnej zmeny ústavného poriadku.

Ako Skytové je označovaný staroveký jazdecký kočovný národ, ktorý žil v stepných oblastiach Európy a Ázie. Údajní maďarskí Skytovia sa usilovali o svoje oficiálne uznanie ako etnické menšiny, čo ale maďarský parlament odmietol, uviedol spravodajský server 444.hu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #extrémizmus #krajná pravica #puč