EÚ zaregistrovala dve iniciatívy občanov - na ochranu LGBTIQ+ osôb a agrosektoru

Európska komisia v stredu oznámila, že sa rozhodla zaregistrovať dve nové európske iniciatívy občanov. ide o "Zákaz konverzných praktík v EÚ" a "Európsku iniciatívu občanov v oblasti ochrany poľnohospodárstva a vidieckeho hospodárstva v Európe"

24.01.2024 15:50
Európska únia / EÚ / Brusel / Foto: ,
debata (6)

Organizátori iniciatívy s názvom „Zákaz konverzných praktík v Európskej únii“ vyzývajú eurokomisiu, aby zakázala intervencie, ktorých cieľom je zmena, utlmenie alebo potlačenie sexuálnej orientácie, rodovej identity alebo rodového vyjadrenia LGBTIQ+ osôb.

Komisia by podľa organizátorov mala navrhnúť smernicu, ktorou by sa do zoznamu trestných činov EÚ doplnili konverzné praktiky, alebo by mala zmeniť navrhovanú smernicu o rovnosti tak, aby zahŕňala zákaz konverzných praktík. Organizátori volajú aj po novelizácii smernice o právach obetí z roku 2012, aby sa stanovili minimálne normy v oblasti práv, podpory a ochrany obetí konverzných praktík.

Druhá iniciatíva má názov „Európska iniciatíva občanov v oblasti ochrany poľnohospodárstva a vidieckeho hospodárstva v Európe“ a volá po ochrane európskeho poľnohospodárstva a vidieckeho hospodárstva prostredníctvom regulačného rámca.

Nové regulácie by sa podľa jej iniciátorov týkali prioritného využívania poľnohospodárskej pôdy na výrobu potravín, zaručenie potravinovej suverenity a riešenie problémov spojených s potravinovým reťazcom a vysokými cenami. Organizátori žiadajú aj vytvorenie európskeho hydrologického plánu na zaručenie dodávok a distribúcie vody v celej EÚ a zriadenie Agentúry EÚ pre poľnohospodárstvo a vidiecke hospodárstvo, ktorá by zaisťovala ochranu poľnohospodárstva a vidieckeho hospodárstva v rozhodovacích procesoch EÚ.

Komisia upozornila, že rozhodnutie o registrácii iniciatív nemá vplyv na jej právne a politické závery o týchto iniciatívach ani na akékoľvek opatrenia, ktoré prípadne prijme, ak niektorá z týchto iniciatív získa potrebnú podporu aspoň od milióna európskych občanov.

Po registrácii iniciatív majú ich organizátori k dispozícii šesť mesiacov na začatie zbierania podpisov. Ak občianska iniciatíva získa do jedného roka najmenej milión podporných podpisov z aspoň siedmich členských štátov, EK sa ňou bude musieť zaoberať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #agro #LGBTI+ komunita