Dohoda Meloniová - Rama. Taliansko bude posielať migrantov do Albánska

Talianski poslanci v stredu schválili kontroverzne vnímanú dohodu, podľa ktorej budú žiadateľov o azyl zachránených v Stredozemnom mori posielať do dvoch stredísk pre migrantov v Albánsku.

24.01.2024 16:58
Lampedusa / Migrant / Migrácia / Foto: ,
Talianska polícia usmerňuje migrantov na ostrove Lampedusa, september 2023
debata (8)

Za dohodu hlasovalo 155 poslancov dolnej komory talianskeho parlamentu, 115 bolo proti a dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali. Dokument teraz putuje do Senátu, kde sa tiež očakáva jeho schválenie.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová a albánsky premiér Edi Rama sa vlani v novembri dohodli, že Albánsko poskytne dočasné útočisko pre migrantov smerujúcich do Talianska. Rím ako protihodnotu zaplatí výstavbu dvoch stredísk pre 3-tisíc ľudí v prístave Shengjin a v oblasti Gjader na severozápade Albánska. Budú navrhnuté tak, aby mohli od roku 2024 ubytovať približne 36-tisíc ľudí ročne.

Dohoda s Albánskom, ktoré na rozdiel od Talianska nie je členom Európskej únie, však vyvolala rozsiahlu kritiku zo strany ľudskoprávnych skupín a opozičných politikov v oboch krajinách.

Medzinárodná organizácia Amnesty International varovala, že dohoda by mohla porušiť medzinárodné záväzky Talianska a poškodiť práva migrantov.

Počas parlamentnej rozpravy opoziční poslanci obvinili Meloniovú zo zneužívania migrantov na „volebnú propagandu“. Tiež uviedli, že zmienený projekt by mal na neriadenú migráciu len malý vplyv a je veľmi nákladný. Odhadované náklady sú podľa nich viac ako 650 miliónov eur za obdobie piatich rokov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Albánsko #migrácia