Rusko sa pripravuje na atómový útok. Vedci vyrobili podrobný simulátor pre armádu

Ruskí vedci si dali za cieľ lepšie pripraviť armádu na boj v podmienkach po odpálení atómovej zbrane. Vojenská akadémia logistiky vyrobila nový simulátor, ktorý sa má čo najvernejšie priblížiť jadrovému výbuchu. Rusko sa opakovane vyhráža, že ich použije proti Ukrajine, či krajinám NATO.

25.01.2024 12:40
Iskander, atómovky, jadrové zbrane Foto:
Ruská raketa Iskander, ktorá môže mať jadrovú hlavicu.
debata (107)
Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?
Video
Od ruskej vojny proti Ukrajine, Moskva pravidelne vyťahuje jadrovú kartu. Odborníci tvrdia, že cieľom Kremľa je zastrašiť Západ, aby vojensky nepomáhal Kyjevu. "Máme všetky scenáre, ktoré by mohol ruský prezident Vladimir Putin použiť,“ povedal nedávno pre televíziu CNN vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, ktorý chcel zostať v anonymite. USA sa pri stratégii atómového odstrašenia opierajú o takzvanú jadrovú triádu. Tvoria ju strategické bombardéry, jadrové ponorky a medzikontinentálne balistické rakety. Pozrite si jadrovú triádu na videu Pentagónu / Zdroj: Pentagón

Správu priniesol portál iDNES.cz. „Účelom modelu je poskytnúť jasnú simuláciu vizuálnych prvkov: efekt dopadu, svetelný záblesk a prachový mrak v tvare hríbu pozemného jadrového výbuchu,“ cituje ruská agentúra TASS opis simulátora uverejneného vojenskými akademikmi.

Simonian Putin1 Čítajte aj Vráťme svet o tridsať rokov, odpáľme atómovku nad Sibírou, radí ruská propagandistka

„Vynález bude využitý v cvičeniach a praktickom tréningu vojenskými jednotkami, aby sa zlepšila kvalita výcviku pozemných síl pre bojové operácie v kontexte použitia jadrových zbraní,“ uvádza sa ďalej v správe. Zariadenia tiež budú slúžiť pre jednotky radiačného, chemického a biologického pozemného prieskumu, aby určili epicentrum a parametre jadrového výbuchu.

Russia Medvedev Čítajte aj Vojna Ruska proti NATO nikdy nebola reálnejšia. Zúrivý Medvedev opäť vyťahuje hrozbu tretej svetovej

Vedci uvádzajú, že predchádzajúce simulátori, ako IU-59 a IAB-500 sú zastarané a jeho zásoby v skladoch sú nefunkčné a navyše je jeho použitie prísne zakázané.

Rešpektovaný Inštitút pre strategické štúdie (IISS) uviedol, že Rusko vo svetle toho, že jeho armáda nedosiahla na Ukrajine výrazné zisky, spolieha na jadrové zbrane stále viac. „S vedomím, že Západ je opatrný a vyhýba sa riziku, môže Rusko usilovať o použitie nestrategických (taktických) jadrových zbraní v takej miere, aby poškodilo protivníkov a zabránilo vlastnej porážke,“ uvádza inštitút.

Ruský test vypustenia rakety Bulava z jadrovej ponorky
Video

„Ruské vnímanie nedostatku vierohodnej vôle Západu použiť jadrové zbrane alebo prijať obete v konflikte ďalej posilňuje agresívne myslenie a doktrínu Ruska v oblasti taktických jadrových zbraní,“ uvádza sa v správe inštitútu. IISS naznačuje, že Moskva by mohla siahnuť po taktických jadrových zbraniach, aby eskalovalo konflikt. A to aby ‚zabránilo USA a NATO v angažovaní sa‘ na fronte.

Strategický bombardér B-52H Čítajte aj Malo by NATO vytiahnuť na Rusko jadrovú hrozbu? Poľský generál si myslí, že áno

Verejný diskurz o použití jadrových zbraní je v Rusku na dennom poriadku. Okrem Medvedevovych pravidelných hrozbách alebo iných propagandistov, je tu aj Sergej Karaganov, predseda ruskej Rady pre zahraničnú a obrannú politiku, ktorá radí Kremľu. Ten navrhoval preventívny úder na európskych spojencov Ukrajiny, aby krajiny upustili od podpory. „Ak to neurobíme, môže zahynúť nielen Rusko, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj celá ľudská civilizácia,“ vyhlásil s tým, že USA nebudú ochotné odpovedať na ruské jadrové údery na Európu a „obetovať Boston za Poznaň“.

Nagasaki, jadrová bomba Čítajte aj Zachráňme svet, zhoďme na Európu jadrovú bombu, radí kremeľský politológ
107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #atómová bomba #jadrové zbrane #vojna na Ukrajine