Briti majú „dračí oheň“. Drony zničí laserom

Je to ako scéna z filmovej série Hviezdne vojny. Zo zariadenia na zemi alebo na lodi vyletí žiarivý lúč a kdesi vo výške zasiahne cieľ. Nie je to však science-fiction ani žiadny trik, ale nová zbraň britskej armády s názvom DragonFire (Dračí oheň). Ide o vysoko výkonný laser, ktorý by mal slúžiť ako obranný systém proti dronom. Za sebou má už aj prvé úspešné testy.

26.01.2024 06:00
dragonfire Foto:
Systém DragonFire v akcii
debata (23)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

„Tento typ veľmi moderných zbraní má potenciál spôsobiť revolúciu na bojisku tým, že zmenší závislosť od drahej munície a zároveň zníži riziko vedľajších škôd,“ opísal technológiu britský minister obrany Grant Shapps. Podľa neho to pomôže udržať národ v bezpečí.

Ukrajinci lovia Šáhidy, drony Rusov nesmú preletieť cez obranu
Video
Zdroj: Ukrajinsko ministerstvo obrany

Chvála novej zbrane má opodstatnenie. Ako totiž dokazuje priebeh vojny na Ukrajine, sú to práve drony, ktorých strategický význam rastie. Ak ich nepriateľ vypustí veľké množstvo, druhá strana je v nevýhode. Drony s výbušninami sú pomerne lacné a útočiť môžu tak dlho, kým si v protivzdušnej obrane protivníka nenájdu medzeru, kadiaľ preniknú. Nasadenie vyspelej technológie by tomu malo zabrániť.

Podľa britskej armády je DragonFire systém laserom riadenej energetickej zbrane (LDEW), ktorá môže zasiahnuť akýkoľvek viditeľný cieľ. Ministerstvo nedávno zverejnilo aj fotografie z prvej skúšobnej streľby na letiaci dron na škótskom súostroví Hebridy z 19. januára.

Dosah „dračieho ohňa“ nie je známy, ale podľa údajov britského rezortu obrany by mal laser s vysokou presnosťou zasiahnuť cieľ s veľkosťou jednolibrovej mince na vzdialenosť jedného kilometra. Lúč sa pohybuje rýchlosťou svetla a dron doslova rozreže. DragonFire s výkonom 50 kW je pritom veľmi hospodárna zbraň – jeden výstrel stojí zvyčajne menej ako 11 eur.

Dron verzus dron: ukrajinský 'zrámoval' ruský
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Nové zariadenie je spoločným dielom britského ministerstva obrany a investorov z oblasti priemyslu. Do projektu vložili vyše 116 miliónov eur. Vývoj laserovej zbrane verejne ohlásili už v roku 2017, no na prvé úspešné testy si museli počkať do začiatku tohto roka.

Je známe, že na príprave podobnej technológie – laserového dela zvaného Iron Beam (Železný lúč), pracujú aj v Izraeli, kde ho chceli využiť najmä proti raketám, ktoré vystreľuje palestínske hnutie Hamas. Kanón má už údajne za sebou prvé skúšky, ale do užívania by ho mali nasadiť zrejme až na budúci rok. Laserový obranný systém skúša i nemecká a americká armáda.

Kyjev Čítajte viac VIDEO: Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov

Hoci DragonFire v praktickej skúške obstál, neznamená to, že hneď rozšíri arzenál britského vojska. Na rade je ďalšie testovanie, po ktorom by túto zbraň mali nasadiť na lode Kráľovského námorníctva.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #laser #drony #vojna na Ukrajine