Severomacedónsky premiér Kovačevski rezignoval. Novú vládu povedie prvýkrát etnický Albánec

Severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski vo štvrtok odstúpil z funkcie. Ide o súčasť plánu pred parlamentnými voľbami stanovenými na 8. mája.

25.01.2024 17:40
Dimitar Kovačevski / Severné Macedónsko / Foto: ,
Severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski
debata

Tento krok umožní vznik prechodnej vlády, v ktorej budú aj opoziční predstavitelia a jej úlohou bude pripraviť voľby. Vyžaduje to zákon platný od roku 2016. Prijatý bol v reakcii na volebné manipulácie predchádzajúcich vlád.

Nová vláda bude môcť byť vo funkcii najviac 100 dní. Vymenovaná by mala byť v nedeľu. Jej predsedom sa má stať terajší šéf parlamentu Talat Xhaferi – ako vôbec prvý etnický Albánec.

Zároveň s parlamentnými voľbami sa v Severnom Macedónsku bude konať aj druhé kolo prezidentských volieb. To prvé je naplánované na 24. apríla.

Kovačevski ako predstaviteľ Sociálnodemokra­tickej únie bol na čele vlády od januára 2022, keď nahradil svojho straníckeho kolegu Zorana Zaeva. Ten oznámil svoj odchod z funkcie v októbri 2021 po slabom výsledku strany v komunálnych voľbách.

Nicu Popescu Čítajte viac Za jeho mandátu diplomacia prestala slúžiť oligarchom. Proeurópsky Popescu nečakane rezignoval
debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Severné Macedónsko #Dimitar Kovačevski