Agentúra OSN pre palestínskych utečencov kritizuje pozastavenie financovania, Izrael žiada odstúpenie jej šéfa

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) v sobotu odsúdila "šokujúce" pozastavenie financovania zo strany niekoľkých darcovských krajín po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA z účasti na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka, uviedla agentúra AFP.

28.01.2024 06:19 , aktualizované: 07:17
pasmo gazy Foto:
Palestínčania sa zbiehajú na bezplatné jedlo v Rafahu v pásme Gazy vo štvrtok 21. decembra 2023.
debata (32)

„Je šokujúce sledovať pozastavenie finančných prostriedkov pre agentúru v reakcii na obvinenia voči malej skupine zamestnancov,“ uviedol vo vyhlásení generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini a dodal, že „životy ľudí v Gaze závisia od tejto podpory“.

UNRWA v piatok oznámila, že prepustila viacerých zamestnancov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Izrael v sobotu uviedol, že bude žiadať zastavenie pôsobenia UNRWA v Pásme Gazy po tom, ako sa skončí tamojšia vojna. Palestínska samospráva medzitým vyhlásila, že UNRWA potrebuje „maximálnu podporu“ od darcovských krajín.

Financovanie tejto agentúry už dočasne zastavili aj USA, Austrália, Kanada, Taliansko, Veľká Británia a Nemecko. Washington informoval, že obvinenia z účasti na útoku proti Izraelu sa vzťahovali na 12 zamestnancov UN­RWA.

UNRWA, založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne, patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30 000 pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Katz vyzval Lazzariniho, aby odstúpil

Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz vyzval na odstúpenie šéfa Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom po tom, ako bolo 12 pracovníkov UNRWA obvinených z účasti na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka, uviedla agentúra DPA.

„Pán Lazzarini, odstúpte, prosím,“ napísal Katz v sobotu večer na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini varoval, že pomoc organizácie v Gaze je na pokraji kolapsu po dočasnom pozastavení platieb viacerými štátmi.

Hovorca izraelskej vlády Eylon Levy na platforme X obvinil UNRWA, že maskuje akcie Hamasu. „Doslova kryje Hamas,“ napísal na X.

Guterres: Obnovte financovanie

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval krajiny, ktoré pozastavili financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov, aby zaručili pokračovanie jeho činnosti. Je podľa neho životne dôležitá pre dva milióny civilistov v Pásme Gazy. Viaceré krajiny sa pre prerušenie financovania rozhodli v sobotu po tom, ako Izrael obvinil tucet pracovníkov UNRWA, že sa zapojili do teroristického útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Guterres vo svojom vyhlásení ubezpečil, že OSN kvôli „mimoriadne závažným obvineniam“ prijíma rýchle opatrenia. Z 12 obvinených osôb ich deväť bolo okamžite identifikovaných a dostali výpoveď, jeden je po smrti a totožnosť zvyšných dvoch sa zatiaľ zisťuje.

„Každý zamestnanec OSN, ktorý sa podieľal na teroristických činoch, bude braný na zodpovednosť, a to aj prostredníctvom trestného stíhania,“ uviedol Guterres, podľa ktorého „odporné činy“, z ktorých sú títo ľudia podozriví, musia mať následky. Nemali by sa však podľa neho trestať desiatky tisíc mužov a žien, ktoré pre UNRWA často vo veľmi nebezpečných podmienkach pracujú.

„Treba uspokojiť naliehavé potreby zúfalých obyvateľov, ktorým slúžia,“ zdôraznil šéf svetovej organizácie vo svojom apele na medzinárodné spoločenstvo. Na pomoci od úradu OSN pre palestínskych utečencov sú podľa neho pre svoje prežitie závislé dva milióny civilistov v Gaze. Financie, ktoré teraz úrad má, by mu však už vo februári neumožnili plniť všetky jeho funkcie, ak nebude dostávať ďalšie.

Činnosti UNRWA sú financované zo štátnych príspevkov. Najväčšími darcami boli v roku 2022 USA, Nemecko a Európska únia. Spojené štáty, ako aj Nemecko a mnoho ďalších krajín teraz prerušili financovanie.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #UNRWA #útok na Izrael