704. deň: Peniaze vzali, munícia neprišla. Ukrajinská SBU vyšetruje podvod za 40 miliónov dolárov

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa dohodli s predstaviteľmi ministerstva obrany, že spreneveria takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100-tisíc kusov mínometnej munície pre vojnu s Ruskom. Informovala o tom Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Tá v sobotu neskoro večer uviedla, že bolo obvinených päť osôb, pričom jednu osobu zadržali pri pokuse o prekročenie ukrajinskej hranice. V prípade dokázania viny im hrozí až 12-ročné väzenie.

28.01.2024 06:50 , aktualizované: 21:35
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice "Bohdana" smerom k ruským pozíciám pri Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine v piatok 26. januára 2024.
debata (1142)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 704 dní
  • Štyri ukrajinské oblasti v noci zasiahli ruské útoky, hlásia troch zranených
  • SBU: Skorumpovaní úradníci ukradli 40 miliónov dolárov určených na nákup zbraní
  • Proruská hekerská skupina oznámila, že plánuje kyberútoky na ukrajinskú vládu
Rusi zverejnili video, ktoré podľa ich tvrdenia ukazuje nástup zajatcov do lietadla Il-76, ktoré bolo neskôr zostrelené
Video
Rusko Ukrajina Lietadlo Il-76 Čítajte viac 703. deň: Rusko neposkytlo žiadne dôkazy, že pri páde lietadla zahynuli ukrajinskí zajatci, tvrdí Ukrajina

21:35 Grécke úrady nariadili pripraviť presun balíka vybavenia a zbraní pre Ukrajinu. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na grécky denník Kathimerini, má to byť vybavenie a zbrane, ktoré už grécke ozbrojené sily nepoužívajú.

Žiadosť o presun zbraní na Ukrajinu bola obsiahnutá v liste amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena. V Blinkenovom liste sa hovorí najmä to, že grécke letectvo dostane vojenské dopravné lietadlo KS-135, čím sa zvýšia operačné schopnosti gréckych stíhačiek, pričom Grécko môže predať alebo previesť na Ukrajinu vybavenie, ktoré jeho ozbrojené sily nepotrebujú.

Politické a vojenské vedenie Grécka už podľa spomenutého denníka vydalo potrebné pokyny, že zastarané systémy a vybavenie, ktoré už grécka armáda nepoužíva, budú prevezené na Ukrajinu s cieľom získať zdroje na nové výzbrojné programy.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v piatok schválila predaj stíhačiek F-35 v hodnote 8,6 miliardy dolárov do Grécka. Balík zahŕňa 40 spoločných úderných stíhačiek F-35 Lightning II najnovšej generácie a súvisiace vybavenie.

18:21 Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 bolo zaznamenaných 220 útokov na ruské úrady pre odvod do armády, uviedlo britské ministerstvo obrany v nedeľu vo svojej každodennej správe. TASR prevzala informácie z portálu britského denníka The Guardian.

Od konca júla 2023 došlo k 113 incidentom – z týchto štatistických údajov celkovo vyplýva, že polovica podpaľačských útokov na odvodové úrady sa teda stala len za posledných šesť mesiacov.

Aj keď riaditeľ ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin obvinil osoby zodpovedné za podpaľačské útoky z toho, že konajú na príkaz západných predstaviteľov, britské ministerstvo obrany je presvedčené, že „zvýšenie v počte útokov spôsobil s veľkou pravdepodobnosťou väčší pocit nespokojnosti s vojnou medzi ruskými obyvateľmi“. A predovšetkým medzi tými obyvateľmi, ktorí by mohli byť povolaní do armády, keby bola oznámená druhá vlna mobilizácie, dodalo britské ministerstvo.

Niektorých z ľudí zadržaných pre spáchanie týchto útokov obvinili z terorizmu a vlastizrady.

Ďalšia mobilizácia by však bola v rozpore so sľubom ruského prezidenta Vladimira Putina na koncoročnej tlačovej konferencii 14. decembra 2023, že ďalšia mobilizácia nebude. Útoky však podľa britského ministerstva veľmi pravdepodobne naznačujú, že ľudia jeho sľubu neveria.

17:00 Predstavte si, že by na Slovensku vyhrala národnú súťaž krásy Aziatka. Mnohí by sa chytali za hlavu, niektorí by si neodpustili rasistické poznámky, iní by však víťazke jej triumf dopriali. Niečo porovnateľné sa udialo v krajine vychádzajúceho slnka, kde za najkrajšiu Japonku zvolili rodáčku z Ukrajiny.

CORRECTION Miss Japan Contest Čítajte viac Za najkrajšiu Japonku vybrali čistokrvnú Ukrajinku. Podľa frflošov porota zavrhla ideál japonského pôvabu

15:50 Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Je čas začať hovoriť o mierových rokovaniach. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer) v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Vladimíry Marcinkovej (SaS) je v slovenskom záujme, aby sme naďalej susedili s Ukrajinou, nie Ruskom.

kaliňák Čítajte viac Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie, uviedol Kaliňák. Obhajoval Ficove výroky o situácii v Kyjeve

15:09 Proruská hekerská skupina NoName057(16) tvrdí, že pripravuje kyberútoky na ukrajinskú vládu s pomocou ďalších hekerských skupín 22С, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, Ľudová kyberarmáda a Phoenix. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

Kyberútoky spôsobujú ukrajinským predstaviteľom starosti už od začiatku vojny vyvolanej Ruskom, preto Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny vytvorila IT koalíciu 12 štátov.

Proruská hekerská skupina NoName057(16) je zodpovedná za mnoho DDoS útokov. Skupina vykonáva politicky motivované útoky na webové stránky vlád, verejných služieb, telekomunikačných, finančných či dopravných spoločností a prvýkrát sa objavila v marci 2022, krátko po napadnutí Ukrajiny Ruskom. Prihlásila sa k zodpovednosti za kybernetické útoky na ukrajinské, americké a európske webové stránky vládnych agentúr, médií a súkromných spoločností.

DDoS útoky patria k najpoužívanejším v kybernetickej vojne, ktorá prebieha súbežne s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Ich podstatou je, že útočníci web v rovnakom čase zahltia veľkým množstvom požiadaviek, čím narušia jeho fungovanie. Cieľom takéhoto útoku je vyradiť stránku z prevádzky.

12:19 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 382 110 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 740 vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 280 tankov, 11 671 bojových obrnených vozidiel, 12 103 vozidiel a palivových nádrží, 9 097 delostre­leckých systémov, 972 odpaľovacích raketových systémov, 660 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 331 lietadiel, 7 041 dronov, 1 845 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 436 kusov špeciálnej techniky.

11:04 Najmenej tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu počas ruských útokov dronmi a raketami na štyri ukrajinské oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinské ozbrojené sily.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že útoky cielili na civilné objekty a kritickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, Doneckej oblasti na východe a Záporožskej na juhovýchode.

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili štyri z ôsmich dronov typu Šáhid. Rusi takisto útočili balistickými strelami Iskander a použili i rakety zo systémov S-300.

Prokuratúra v Donecku uviedla, že jedna zo striel zasiahla obytnú zónu. Zranenia utrpeli dve dospelé osoby a jeden 15-ročný chlapec.

Mestá a obce blízko frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny sú od začiatku ruskej invázie častými terčmi ostreľovania. Moskva však popiera, že sa cielene zameriava na oblasti obývané civilistami, píše AFP.

10:15 Severná Kórea dodáva Rusku delostreleckú muníciu aj rakety. Kim Čong-un takto podporuje vojnu šéfa Kremľa Vladimira Putina proti Ukrajine. Expert na KĽDR Arius Derr pre Pravdu vysvetlil, čo z toho Pchjongjang má.

Kim čong-un Čítajte viac Expert: Kim chce oslabiť vplyv USA vo svete. Aj preto podporuje Putinove imperiálne ambície

9:29 Ukrajinské protiútoky bránia Rusom získať plnú kontrolu nad Avdijivkou, uviedlo britské ministerstvo obrany podľa denníka The Guardian. Ruské sily utrpeli ťažké straty, v prípade osôb aj obrnených vozidiel, ktoré často spôsobili drony, uviedlo ministerstvo. Ruské sily sa naďalej pokúšali obísť ukrajinské opevnenia na okraji mesta cez obslužné podzemné tunely, ale „ukrajinské protiútoky bránia ruským silám v ďalšom postupe v rámci mesta“.

9:12 Ukrajina a Litva hovorili o spoločnej výrobe bezpilotných lietadiel. Dronom venovali veľkú časť svojich rokovaní ministri zahraničných vecí oboch krajín, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Litva má technológie, my máme možnosť rozšíriť spoluprácu, a to bola hlavná téma,“ povedal Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s litovským rezortným kolegom Gabrieliusom Landsbergisom v Kyjeve.

Témami boli aj cesta Ukrajiny do NATO, ďalšia vojenská pomoc pre krajinu a sankcie voči Rusku.

Ukrajina sa už takmer dva roky s rozsiahlou západnou pomocou bráni proti ruskej vojenskej invázii. Drony sa pritom ukázali ako jeden z najdôležitejších zbraňových systémov. Vilnius je považovaný za jedného z najodhodlanejších podporovateľov Kyjeva. V Litve, Lotyšsku a Estónsku panujú veľké obavy z útoku Ruska na tieto pobaltské štáty, pripomenula DPA.

6:55 Bezpečnostná služba SBU na Ukrajine v sobotu oznámila, že odhalila korupčný plán pri nákupe zbraní pre armádu v celkovej hodnote približne 40 miliónov dolárov. Oznámenie o podvode s hromadným obstarávaním, ktoré potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany, bude mať obrovský ohlas v krajine sužovanej takmer dva roky ruskou inváziou, uviedla agentúra Reuters.

Boj za vykorenenie endemickej korupcie zostáva hlavným problémom, keďže Ukrajina presadzuje svoju snahu zabezpečiť si členstvo v Európskej únii, dodáva agentúra.

SBU uviedla, že vyšetrovanie „odhalilo predstaviteľov ministerstva obrany a manažérov dodávateľa zbraní Ľvov Arsenal, ktorí pri nákupe nábojov ukradli takmer 1,5 miliardy hrivien“. „Podľa vyšetrovania sú na sprenevere zapletení bývalí aj súčasní vysokí funkcionári ministerstva obrany a šéfovia spriaznených firiem“. Sprenevera má zahŕňať nákup 100 000 mínometných nábojov pre armádu.

SBU uviedla, že zmluva na granáty bola uzavretá s Ľvovským Arsenalom v auguste 2022 – šesť mesiacov po začatí vojny – a platba bola vykonaná vopred, pričom niektoré prostriedky boli prevedené do zahraničia.

Vo vyhlásení sa však uvádza, že žiadne zbrane nedodali, pričom niektoré prostriedky boli potom presunuté na iné zahraničné účty. Piatim jednotlivcom boli doručené "oznámenia o podozrení“ – prvé štádium ukrajinského súdneho konania – na ministerstve aj u dodávateľa zbraní. Jedného podozrivého zadržali pri pokuse o prekročenie ukrajinskej hranice.

Korupcia v armáde je obzvlášť citlivou otázkou na Ukrajine, pretože sa snaží udržať vojnovú verejnú morálku a prezentovať svoj prípad vstupu do 27-člennej EÚ. Minister obrany Oleksij Reznikov bol odvolaný minulý rok v septembri pre rôzne korupčné kauzy napriek tomu, že mal dobrú povesť v zastupovaní Ukrajiny v jej rokovaniach so západnými spojencami.

Hoci sa netvrdilo, že by sa osobne zapájal do korupcie, armádu pod jeho vedením zasiahlo niekoľko prípadov, jeden za zásobovanie jednotiek potravinami a ďalší za obstarávanie vhodného oblečenia pre vojakov, uviedol Reuters.

5:50 Rusko opäť bombardovalo svojho suseda raketovými a dronovými útokmi v strede, na východe a juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

„Nepriateľské drony zaútočili na regionálne centrum,“ gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško uviedol v sobotu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram s tým, že bol zasiahnutý objekt infraštruktúry, ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

Úrady tiež informovali o raketových útokoch v stredoukrajinskom regióne Poltava, kde bol zasiahnutý priemyselný objekt v meste Kremenčuk, v ktorom následne vypukol požiar, napísal gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Neskôr uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete.

K obnoveniu útokov došlo aj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ale podrobnosti o rozsahu škôd neboli k dispozícii.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine