Lesy v Patagónii na juhu Argentíny zachvátil požiar, založili ho podpaľači

Argentínske úrady zistili, že požiar, ktorý zničil približne 600 hektárov národného parku Los Alerces v patagónskych Andách, bol založený úmyselne. Park je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO.

29.01.2024 10:04
požiar Foto: ,
Hasič pri lesnom požiari na okraji Villa Carlos Paz, Argentína.
debata

O tom, že požiar spôsobili podpaľači, informoval guvernér argentínskej provincie Chubut Ignácio Torres, ktorého v pondelok citovala agentúra AFP.

V súvislosti so zisteniami hasičov a záchranárov Torres vyzval na „exemplárne opatrenia“ i potrestanie vinníkov.

Torres v predchádzajúcom rozhlasovom rozhovore vyhlásil, že požiar založili členovia Mapuche Ancestral Resistance (RAM) – marginálnej domorodej skupine, ktorá si nárokuje pôdu zabratú štátom počas 19. storočia a obhajuje tam i ťažbu dreva.

Vypaľujeme trávu, zhorí les. Koľko minút máme, aby sme začínajúci požiar zastavili?
Video

Uviedol súčasne, že problémom nie sú samotní pôvodní obyvatelia, ale tí ľudia, ktorí túto pôdu zaberajú pod rôznymi zámienkami. „Myslím, že je čas s tým definitívne skoncovať,“ deklaroval.

AFP dodala, že hasiči bojujú s ohňom, ktorý národný park pustošil tri dni. Snažia sa pritom zabrániť tomu, aby požiar prenikol do neďalekých miest Esquel a Trevelin.

Teploty presiahli 40 stupňov

Ako v nedeľu spresnil úrad guvernéra provincie Chubut, hasenie v nedeľu skomplikovali poveternostné podmienky, v dôsledku ktorých sa nad oblasťou vznášal dym a znížila sa viditeľnosť.

Požiar na východe Španielska

Snahy o uhasenie požiaru komplikuje silný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Silný vietor súvisí so smršťou Ciarán, ktorá sužovala západnú Európu.

Fotogaléria
Požiar blízko východošpanielskeho mesta Palma...
Pracovníci zbierajú ovocie v blízkosti požiaru...
+4Stúpajúci dym z požiaru pri východošpanielskom...

Teploty v Patagónii, obvykle chladnom a veternom regióne na krajnom juhu Argentíny, presiahli v lete na južnej pologuli 40 stupňov Celzia, pričom dve provincie do apríla vyhlásili stav ohrozenia kvôli riziku požiarov.

Národný park Los Alerces má rozlohu viac ako 260.000 hektárov a krajinu tam formovali ľadovce. Od roku 2007 je súčasťou Severopatagónskej andskej biosférickej rezervácie a od roku 2017 je jeho podstatná časť zaradená na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Na území parku sa nachádza mnoho horských jazier a vodná nádrž Amutui Quimey a sú tam aj nedotknuté porasty smrekovcov. Rastie tam aj fitzroya cyprusovitá, ktorá môže vyrásť až do výšky 45 metrov a patrí k najvyšším stromom sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #podpaľačstvo #Argentína #lesný požiar #Patagónia