Dáme vám stíhačky, ale nepoužijete ich na Grékov, podmienili USA predaj F-16

Spojené štáty podmienili predaj bojových lietadiel F-16 Turecku tým, že nebudú použité pri akciách proti Grécku. Píše to dnes denník Kathimerini s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Washington súhlasil s predajom 40 lietadiel F-16 a s modernizáciou ďalších ôsmich desiatok týchto lietadiel. Grécku potom chce predať modernejšie lietadlá F-35.

30.01.2024 11:51
debata (28)

Podľa gréckeho denníka americké ministerstvo zahraničia písomne informovalo o podmienkach predaja výbory v Kongrese. Americké lietadlá nesmú Turecko používať na provokácie proti Grécku či iným spojencom v NATO, napríklad na prelety nad gréckymi ostrovmi. V prípade, že by Turecko podmienky porušilo, USA by mohli turecký program F-16 ukončiť.

Porovnanie stíhačiek F-16 a F-35
Video
Krátka prezentácia stíhačiek, ktoré mala možnosť kúpiť armáda SR. Sú to americké F-16 B70 a Gripen E švédskej výroby. Česká republika uvažuje o nákupe moderných stíhačiek F-35A. Na konci aj lahôdka v podobe zvislého štartu F-35B

Atény sa stavajú proti predaju nových lietadiel a modernizácii starších stíhačiek Turecku z obáv, že by tieto zbrane mohli byť použité proti Grécku. Pochybnosti o spoľahlivosti Turecka ako spojenca vyjadrili aj niektorí členovia amerického Kongresu. Cieľom listu je podľa gréckeho denníka upokojiť pochybnosti kongresmanov.

Germany Air Defense Exercise Čítajte aj USA schválili predaj stíhačiek F-16 Turecku a F-35 Grécku

Turecko chce kúpiť bojové lietadlá F-16 a modernizovať tie existujúce po tom, ako bolo vylúčené z programu stíhačiek F-35 kvôli akvizícii ruského protivzdušného systému S-400. „Ak by sme vyriešili problém s S-400, o čo stojíme, tak by Spojené štáty radi privítali Turecko v rodine F-35,“ povedala tureckej stanici CNN Türk námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Podľa nej je predaj stíhačiek F-16 Turecku prioritou pre USA.

Výcvik slovenských pilotov na stíhačkách F-16

Výcvik slovenských pilotov na stíhačkách F-16 prebieha v rámci 162. krídla národnej gardy štátu Arizona na letisku Tucson.

Fotogaléria
Výcvik slovenských pilotov na stíhačkách F-16 v...
Výcvik slovenských pilotov na stíhačkách F-16 v...
+6Výcvik slovenských pilotov na stíhačkách F-16 v...

Americké ministerstvo zahraničných vecí súhlasilo s predajom lietadiel F-16 Turecku krátko po ratifikácii švédskej žiadosti o vstup do NATO zo strany tejto krajiny. Predaj, ktorý má spolu s modernizáciou celkovú hodnotu 23 miliárd dolárov, ministerstvo notifikovalo v Kongrese. Súhlas Washingtonu dostal aj predaj 40 lietadiel F-35, za ktoré Grécko zaplatí odhadom 8,6 miliardy dolárov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #stíhačky #stíhačka F-16 #stíhačka F-35