Proiránska milícia v Iraku pozastavuje útoky na vojakov USA. Pentagon to odmietol komentovať

Proiránska milícia v Iraku Katáib Hizballáh oznámila, že pozastavuje všetky svoje útoky na americké jednotky v blízkovýchodnom regióne. Spojené štáty skupinu podozrievajú, že stála za dronovým útokom v Jordánsku z minulého týždňa, ktorý si vyžiadal smrť troch amerických vojakov. Pentagon vyhlásenie nechcel komentovať.

30.01.2024 23:24
Patrick Ryder Foto: ,
Hovorca Pentagonu generálmajor Patrick Ryder počas tlačovej konferencie vo Washingtone 30. januára 2024
debata

Pri údere bezpilotného prostriedku na americké jednotky v pohraničnej oblasti medzi Jordánskom a Sýriou zomreli v nedeľu traja vojaci a ďalšie desiatky osôb sa zranili. Americké ministerstvo obrany uviedlo, že útok nesie „stopy“ milície Katáib Hizballáh. Táto šiitska skupina sa v decembri prihlásila k iným podobným incidentom.

„Oznamujeme pozastavenie vojenských a bezpečnostných operácií proti okupačným silám – aby sme zabránili zahanbeniu irackej vlády – a budeme pokračovať v obrane nášho ľudu v Gaze inými spôsobmi,“ uviedol šéf skupiny Katáib Hizballáh Husajn Hamidáví vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame.

Hovorca Pentagonu odmietol vyjadrenie skupiny komentovať. Uviedol iba, že činy hovoria hlasnejšie ako slová". Spojené štáty skôr sľúbili, že na útok odpovedia.

jordánsko, tower22, americká základňa Čítajte viac Udrie Biden na Irán? Trump ho k tomu provokuje

Skupiny napojené na Irán vykonávajú útoky proti izraelským a americkým cieľom z Libanonu, Jemenu, Iraku a Sýrie od vlaňajšieho 7. októbra, keď teroristický útok ich palestínskeho spojenca Hamasu na južný Izrael vyvolal vojnu v Pásme Gazy.

Oznámenie milície Katáib Hizballáh nasledovalo po niekoľkých dňoch intenzívneho úsilia irackého premiéra Muhammada Sudania o zastavenie eskalácie násilia po dronovom útoku v Jordánsku, uviedol podľa agentúry Reuters poradca predsedu vlády.

Katáib Hizballáh vznikla po invázii do Iraku vedenej Spojenými štátmi v roku 2003. Je jednou z elitných irackých ozbrojených frakcií napojených na susedný Irán. Je tiež najmocnejšou zložkou Islamského odporu v Iraku, čo je zastrešujúca organizácia spájajúca radikálne šiitske skupiny, ktorá sa od vypuknutia vojny v Pásme Gazy prihlásila k viac ako 150 útokom na americké sily.

Iracká vláda má podporu strán a milícií blízkych Iránu, nie však priamo týchto radikálnych skupín útočiacich na americké sily, tvrdia západní a irackí predstavitelia.

Irak vlajka iracká vojak Čítajte viac Pentagón neplánuje stiahnuť svojich vojakov z Iraku. Bagdad ich chce poslať preč

Vláda v Bagdade odsúdila útoky na americké jednotky aj následné odvetné údery USA v Iraku. Zároveň uviedla, že regionálna eskalácia bude pokračovať, kým bude trvať vojna v Pásme Gazy, ktorú rozpútal teroristický útok členov palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael vlani v októbri.

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok prisľúbil, že USA podniknú „všetky nevyhnutné kroky“ na obranu svojich jednotiek po nedeľnom dronovom útoku. Vláda však zdôraznila, že sa neusiluje o vojnu s Iránom.

Americký prezident Joe Biden dnes krátko pred zverejnením vyhlásenia skupiny Katáib Hizballáh povedal, že už sa rozhodol, ako Spojené štáty odpovedia na dronový útok v Jordánsku. Podrobnosti o svojom pláne však neoznámil. Poznamenal iba, že USA nechcú vyvolať širší konflikt na Blízkom východe.

US Army / Armáda / Vojak / Americký vojak / Čítajte viac USA nechcú vojnu s Iránom, musia však reagovať na útok dronu v Jordánsku
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Irán #proiránské milície