Dramatická razia: Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici

Príslušníci izraelských síl prezlečení za ženy civilistky a zdravotníkov vtrhli v utorok do nemocnice na okupovanom území Západný breh Jordánu a zabili troch palestínskych militantov. Táto dramatická razia potvrdzuje, že vojnové násilie sa z Pásma Gazy rozšírilo aj do tejto ďalšej palestínskej enklávy, píše tlačová agentúra AP.

31.01.2024 08:20
debata (23)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým vylúčil možnosť, že by stiahol armádu z Pásma Gazy a prepustil tisíce uväznených palestínskych militantov – čo sú dve hlavné podmienky hnutia Hamas pre akékoľvek prímerie. To oslabuje nádeje na ukončenie vojny, ktorá spôsobuje destabilizáciu širšieho regiónu Blízkeho východu.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelské sily spustili paľbu vo vnútri Nemocnice Ibn Sínu v meste Džanín na Západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku). Hovorca nemocnice povedal, že k prestrelke nedošlo, a naznačil tým, že išlo o presne cielené zabitie.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Izraelská armáda bez uvedenia dôkazov oznámila, že militanti využívajú nemocnicu ako úkryt. Tvrdila, že jeden z cieľov jej vojenskej akcie donášal zbrane a muníciu ostatným na plánovaný útok, údajne inšpirovaný útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý bol spúšťačom vojny v Pásme Gazy.

Záznam z bezpečnostnej kamery z nemocnice zachytáva okolo desať tajných agentov, väčšinou ozbrojených, s moslimskou šatkou na hlave, v nemocničnom oblečení alebo v bielom lekárskom plášti. Jeden niesol v jednej ruke pušku a v druhej zložený invalidný vozík.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #západný breh Jordánu #Pásmo Gazy #útok na Izrael