Do ulíc ich vyšlo 10-tisíc. Štrajkujúci francúzski farmári chcú zovrieť do blokády aj Lyon

Francúzski farmári v stredu v rámci svojho štrajku pokračujú v blokovaní ciest v krajine. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina sa ich v stredu do protestnej akcie zapojilo v celej krajine asi 10-tisíc, pričom blokády vytvorili na 100 miestach pozdĺž hlavných ťahov. Polícia v stredu zadržala 79 osôb, ktoré sa počas celonárodných protestov vlámali na parížske centrálne trhovisko.

31.01.2024 13:04 , aktualizované: 23:09
paríž Foto: ,
Traktory parkujú na diaľnici, pondelok 29. januára 2024 neďaleko Roissy-en-France, severne od Paríža. Protestujúci farmári v pondelok sľúbili, že obkľúčia Paríž zátarasami traktorov a spomalením jazdy s cieľom obliehať francúzske sídlo moci v boji s vládou o budúcnosť ich priemyslu.
debata (2)

Demonštranti nakrátko prenikli do skladov trhoviska Rungis južne od Paríža a napáchali tam škody, vytlačili ich však poriadkové jednotky, dodal nemenovaný zdroj. Rozsah škôd nebol bezprostredne zná­my.

Polícia ešte pred incidentom zadržala 18 osôb, ktoré sa snažili zablokovať Rungis. Prokuratúra 15 osôb vzala do väzby pre obmedzovanie dopravy.

Minister vnútra Gerald Darmanin vyhlásil, že nebude tolerovať útoky na letiská či trhoviská ako je Rungis, ktorý potravinami zásobuje veľkú časť Paríža a okolie s 12 miliónmi obyvateľov.

Okrem blokády Paríža sa konvoje poľnohospodárskych strojov pokúšajú obkľúčiť aj Lyon, ktorý je tretím najväčším mestom Francúzska. V Toulouse na juhozápade chceli protestujúci farmári zablokovať miestny veľkoobchodný trh s potravinami, polícia ich však odtiaľ vytesnila.

Francúzski farmári zablokovali diaľnice pri Paríži

Francúzski farmári pokračujú v blokovaní kľúčových diaľnic smerujúcich do Paríža, čím zvýšili tlak na vládu, aby urobila ďalšie ústupky pre pestovateľov a chovateľov.

Fotogaléria
Poľnohospodári inštalujú balíky sena na...
Farmári blokujú diaľnicu pri hlavnom parížskom...
+11Podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela...

Vláda pritom farmárov od začiatku ich štrajku tiež vyzýva, aby sa držali ďalej od veľkých miest. Minister Darmanin síce polícii a žandarmérii nariadil, aby sa vyhla použitiu silových metód, ale dodal, že bezpečnostné zložky sú pripravené brániť strategické miesta.

Podľa webu denníka Le Figaro na Darmaninov pokyn boli do departementov Loiret a Essonne vyslané obrnené vozidlá Centaure, aby posilnili bezpečnostné zložky.

paríž Čítajte viac Farmári vo Francúzsku páchajú samovraždy, pretože nevedia uživiť rodinu. Budú protestovať aj tí naši?

Prísľuby nejdú dostatočne ďaleko

Francúzska vláda sa poľnohospodárom snaží ponúknuť ústupky, pričom premiér Gabriel Attal v utorok v parlamente povedal, že jeho vláda je pripravená vyriešiť krízu v sektore poľnohospodárstva, ktorý označil za „silu a hrdosť“ Francúzska. V zjavnom odkaze na sporné pravidlá EÚ Attal tiež povedal, že Francúzsku by mala byť udelená výnimka pre jeho poľnohospodársky sektor.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v stredu prisľúbil, že Francúzsko zabráni podpísaniu obchodnej dohody medzi Európskou úniou a juhoamerickým združením voľného obchodu (MERCOSUR) – čo je kľúčová požiadavka protestujúcich farmárov – v jej súčasnom stave.

Povedal tiež, že bude existovať dôslednejší dohľad nad európskymi platformami na obchodovanie s potravinami, aby sa zabezpečilo, že „príjem farmárov nebude prvou vecou, ktorú treba obetovať pri obchodných rokovaniach“.

Farmári však uviedli, že tieto prísľuby – vrátane záruk vyšších výplat v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ – nejdú dostatočne ďaleko.

Francúzsko je najväčším príjemcom dotácií EÚ na poľnohospodárstvo – dostáva viac ako deväť miliárd eur ročne. Kedysi bol najväčším vývozcom poľnohospodárstva v bloku, teraz je tretí za Holandskom a Nemeckom.

V posledných týždňoch sa podobné protesty farmárov konali aj v Nemecku, Poľsku, Rumunsku a Holandsku, pričom krajne pravicoví populistickí politici sa snažia vytĺcť z hnevu poľnohospodárov politický kapitál a spochybňovať dohody o voľnom obchode.

farmári Čítajte viac Okrem traktorov aj balíky slamy. Pre protesty farmárov mali kolóny pri Paríži 40 km
2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Francúzsko #Lyon #Paríž #protest farmárov