V Nemecku hrozí 17 000 dievčatám zmrzačenie pohlavných orgánov

V Nemecku momentálne žije viac ako 100 000 žien a dievčat, ktorým zmrzačili pohlavné orgány, zatiaľ čo ďalším vyše 17 000 hrozí, že sa stanú obeťami takýchto praktík. Vyplýva to z odhadov tamojšej neziskovej organizácie Terre des Femmes zameriavajúcej sa na ochranu práv žien, píše TASR podľa agentúry DPA.

31.01.2024 14:45
debata (24)

Terre des Femmes zároveň v stredu upozornila na skutočnosť, že v Európe celkovo čoraz viac dochádza k mrzačeniu ženských pohlavných orgánov, pričom sčasti za to môže migrácia.

„Chceme preto spolupracovať s partnerskými organizáciami na zvyšovaní povedomia o mrzačení ženských pohlavných orgánov,“ uviedla v tejto súvislosti a s ohľadom na situáciu v Nemecku Edell Otieno-Okothová, expertka z nemeckej pobočky organizácie Plan International zameranej na ochranu práv detí.

Podľa jej slov existujú v Nemecku desiatky poradenských služieb, ktoré v tejto súvislosti ponúkajú pomoc obetiam a ich príbuzným. Za rovnako dôležité však označila aj zvyšovanie povedomia medzi zdravotníkmi, pediatrami či sociálnymi pracovníkmi, aby vedeli, aké sú riziká a ako obetiam takýchto praktík poskytnúť pomoc.

násilie, smútok, depresia, žena, Čítajte viac „Veď ťa nebije, tak čo ti prekáža.“ Zažívate doma neprípustné násilie? Nemusí byť len fyzické, poznajte ho

„Mrzačenie ženských pohlavných orgánov musí byť zahrnuté do učebných osnov všetkých zdravotníckych aj sociálnych pracovníkov,“ dodala Otieno-Okothová. DPA pripomína, že organizácia Plan International vedie už 20 rokov kampaň proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov vo viacerých afrických krajinách vrátane Egypta, Etiópie, Burkiny Faso, Guiney, Guiney-Bissau, Mali či Sierry Leone.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Afrika #násilie na ženách #migrácia