Na Nórsko udrie najväčšia búrka za dekády, vietor šarapatil v Škótsku

Centrálna časť nórskeho pobrežia môže zažiť najsilnejšiu búrku za ostatné tri desaťročia. Úrady už medzičasom vyzvali ľudí, aby podľa možností zostali doma a vonku si dali pozor na letiace predmety. Očakáva sa, že región zasiahne vietor so silou hurikánu, v nárazoch s rýchlosťou 126 až 180 kilometrov za hodinu. Letecké spoločnosti a trajektové linky sa pripravujú na možnosť prerušenia dopravy.

31.01.2024 15:06
búrka Foto:
Vozidlá sa v utorok 23. januára 2024 predierajú hustým dažďom na diaľnici M80 neďaleko Banknocku v Škótsku. Búrka Jocelyn zasiahla Spojené kráľovstvo.
debata

Búrka, ktorú nórski meteorológovia nazvali „Ingunn“, mala zasiahnuť strednú časť Nórska počas stredajšieho poludnia, pričom sa očakáva, že vo štvrtok sa presunie na sever. Búrka by mala zasiahnuť rovnakú oblasť ako novoročný hurikán v roku 1992, jedna z najsilnejších búrok v nórskej histórii, napísali noviny VG.

Takto búrka zdemolovala Podhájsku
Video

Pre silný vietor museli v Škótsku ráno zrušiť viac ako 40 vlakových spojení pre obavy o bezpečnosť cestujúcich. Obmedzené boli aj plavby trajektov.

Viaceré vlakové spoje boli zrušené medzi mestami Dundee a Glasgow aj medzi Aberdeenom a hlavným mestom Edinburgh. Nepremávali ani vlaky z mesta Invernerness ležiaceho na severe Škótska.

Na veľkej časti škótskej železničnej sústavy boli zavedené obmedzenia rýchlosti a počas celého dňa budú na tratiach vykonávané bezpečnostné previerky.

Prevádzkovateľ trajektov CalMac medzičasom pozastavil prevádzku piatich svojich liniek, pričom sa prehodnocujú ešte aj ďalšie spoje.

Meteorológovia predpovedajú, že počasie v Škótsku sa v priebehu dňa zhorší, pretože sa očakáva, že sever krajiny zasiahnu silné víchrice. Hrozia pritom aj škody na budovách a výpadky elektriny. Výstrahy pred silným vetrom platia aj pre sever Anglicka a pre Severné Írsko.

Vietor by mal podľa predpovede dosiahnuť rýchlosť 88 až 120 km za hodinu. Na ďalekom severe Švédska je možné, že dosiahne rýchlosť 100 až 130 km/h.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Nórsko #Škótsko