Vo Francúzsku by cestnému pirátovi ako Dědeček už mohli zhabať auto z jazdy smrti

Oceňovanému francúzskemu kuchárovi sa takmer určite podarí dosiahnuť zmenu posudzovania bezohľadných motoristov. Yannick Aléno sa v takom prípade výrazne zaslúži o to, že súdy sa budú pozerať prísnejšie na šoférov pod vplyvom alkoholu alebo drog. Zbesilá jazda s priťažujúcimi okolnosťami začne byť označovaná po novom a k odsúdeniu za mreže pribudnú ďalšie tresty.

02.02.2024 14:00
žandári Francúzsko Foto: ,
Vodičovi, u ktorého po zbesilej jazde žandári pri kontrole zistia stopy po požití alkoholu či drog, bude vo Francúzsku popri viacročnom väzení hroziť aj zhabanie auta.
debata (17)
Návrh zmien prešiel jednoznačne úspešne v prvom čítaní v dolnej komore parlamentu a tak nič nestojí v ceste, aby sa bezočivá jazda mohla považovať za cestné zabitie. Toto je nový výraz v trestnom zákonníku, obžalovaných doteraz súdia za neúmyselné zabitie. Po definitívnom schválení návrhu budú môcť vodičovi, ktorý jazdil pod vplyvom omamných látok, zhabať auto a zakázať šoférovanie až na desať rokov.
Zlé ráno na D1. Trosky korby lietali po diaľnici
Video
Jazda v noci či skoro ráno si vyžaduje sústredenosť od vodičov, najmä keď je na ceste prekážka. Aj to je poučenie z nehody na diaľnici D1, ktorá sa odohrala pri Piešťanoch a zastavila premávku na pár hodín. Hovorí o tom policajné video.

O možnosti konfiškácie motorového vozidla pri spáchaní trestného činu sa hovorilo na Slovensku po šialenej jazde smrti Dušana Dědečka, ktorý v októbri 2022 v centre Bratislavy opitý zabil päť ľudí stojacich na autobusovej zastávke. V júni 2023 ho súd poslal na 15 rokov za mreže. Cestnému pirátovi jeho typu by v budúcnosti vo Francúzsku zhabali automobil, ale hornú sadzbu trestu nezvýšili. V platnosti zostáva paragraf, podľa ktorého páchateľovi hrozí maximálne 10 rokov väzenia.

Dědeček sa po roku od jazdy smrti postavil pred súd
Video
Zmienený Aléno je kuchár, ktorého reštauráciám patria tri michelinské hviezdičky (čiže ich maximálny počet). V máji 2022 opitý vodič bez oprávnenia jazdiť v ukradnutom luxusnom aute zrazil jeho 24-ročného syna. Mladý motorkár zraneniam podľahol. Jeho otec sa preto začal angažovať v kampani za prísnejšie postihy a za iné označenie trestného činu motoristov pod vplyvom omamných a psychotropných látok.
Divoká jazda pod vplyvom alkoholu stála spolujazdca život
Video
Opitý vodič pri predbiehaní stratil kontrolu nad vozidlom a vo vysokej rýchlosti nabúral do stromu pri ceste. Kolízna situácia si vyžiadala jeden život.

Smrť mladého muža bola nielen stratou pre jeho rodičov: Francúzsko stratilo nádejného majstra gurmánstva. „Antoine patril k novej generácii kuchárov, odhodlaných urobiť revolúciu vo francúzskej gastronomickej krajine," smutne vtedy napísali pozostalí vo vyhlásení k tragédii.

Zmena legislatívy si získala jasnú podporu. „Kto dobrovoľne konzumoval alkohol alebo drogy a dobrovoľne si sadol do auta, ktoré sa stalo zbraňou, pre takého človeka nie je označenie neúmyselného zabitia primerané," zdôraznil v parlamente spoluspravodajca návrhu právnej úpravy Eric Pauget. Nové ustanovenie sa vzťahuje pritom nielen na opitých a nadrogovaných za volantom, ale aj na tých, čo v čase havárie telefonovali s mobilom v ruke.

Zazneli názory, že zmena z neúmyselného zabitia na cestné zabitie má len symbolický význam, ale Aléno ju považuje za veľmi dôležitú. „Keď vám niekto povie, že vaše dieťa bolo usmrtené neúmyselným spôsobom pri návrate z práce domov, tak požitie alkoholu, drog, ukradnutie auta a rýchla jazda cez obytnú štvrť boli súčasťou úmyselného skutku," povedal pre server France Info.

Vo Francúzsku zomrie každý rok na cestách približne 3500 ľudí, pričom mnohí sa stávajú obeťami opilcov alebo narkomanov.

Agresívny vodič ohrozoval Martinčanov
Video
Martinská polícia obvinila z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia 31-ročného muža z okresu Martin, ktorý svojho bezohľadnou jazdou na ceste z obce Bystrička do Martina a neskôr aj po Kollárovej ulici v Martine ohrozoval účastníkov cestnej premávky.

Kampaň Aléna podporili pozostalí po tých, čo prišli o život pri šialenej jazde zapríčinenej iným motoristom. „Neúmyselný môže byť vznik ľadu alebo keď zasvieti slnko, ale nie keď si niekto vypije, vezme drogu, rýchlo uháňa na ceste," citoval France Info Raphaellu Padiolleauovú, ktorá pri autonehode pred piatimi rokmi stratila dcéru.

Ďalší impulz k zmene dodala tragická udalosť spred roka. „Vláda podporila návrh po autohavárii spôsobenej humoristom Pierrom Palmadom 10. februára 2023, ktorý šoféroval pod vplyvom drog," pripomenul denník Le Figaro. Keď sa Francúzi dozvedeli, čo ich obľúbený zabávač vyviedol, boli šokovaní. Mal na svedomí čelnú zrážku dvoch osobných automobilov a priznal sa, že pred jazdou si dal kokaín.

V druhom vozidle sa za volantom viezol muž, ktorý mal so sebou malého syna a tehotnú sesternicu. Všetci traja utrpeli ťažké zranenia. Žene v šiestom mesiaci tehotenstva lekári skúsili zachrániť dieťa cisárskym rezom, ale zomrelo. Komediálneho herca obžalovali z neúmyselného zabitia. Vinník, ktorý musí do začiatku procesu nosiť monitorovací elektronický náramok, sa dozvie rozsudok v najbližších týždňoch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #cestná doprava #tresty za alkohol #Dušan Dědeček