Horiace pneumatiky, vajíčkami na policajtov. Farmári protestujú v Bruseli v deň konania summitu EÚ

Brusel postihli vo štvrtok ráno dopravné zápchy, ktoré sa dopoludnia podľa očakávania ešte zhoršia po príchode tisícok traktorov v rámci mohutného protestu belgických a európskych farmárov. Tí do hlavného mesta EÚ prišli v deň konania mimoriadneho summitu s cieľom odsúdiť "nekonzistentnosť európskych politík" v otázkach poľnohospodárstva.

01.02.2024 10:34 , aktualizované: 12:58
brusel Foto: ,
Poľnohospodári pália odpadky a pneumatiky počas protestu pred Európskym parlamentom, keď sa európski lídri stretávajú na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok 1. februára 2024.
debata (13)
Protesty farmárov v Bruseli II.
Video
Brusel postihli vo štvrtok ráno dopravné zápchy, ktoré sa dopoludnia podľa očakávania ešte zhoršia po príchode tisícok traktorov v rámci mohutného protestu belgických a európskych farmárov. / Zdroj: TV Pravda

Belgická televízna stanica RTBF zdôraznila, že protesty farmárov v Bruseli boli zámerne dohodnuté na 1. februára kvôli mimoriadnemu summitu EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu Únie.

Farmári protestujú aj v Bruseli. Obkľúčili sídla Európskej úne
Video
Protest farmárov v Bruseli. / Zdroj: TV Pravda

Podľa tlačovej agentúry Belga už v skorých ranných hodinách boli v meste stovky traktorov, pričom niektorí farmári strávili predošlú noc na námestí Place du Luxembourg pred sídlom Európskeho parlamentu. Na tom istom mieste boli protesty hlučné už okolo deviatej hodiny ráno, keď demonštranti pri zrážke s poriadkovými silami zapálili stohy slamy a hádzali na policajtov vajíčka, delobuchy a kamene. Hlásené sú aj materiálne škody na námestí.

Väčšina traktorov a inej poľnohospodárskej techniky má však do mesta doraziť neskôr v priebehu dopoludnia. Farmári zo všetkých regiónov Belgicka chcú okrem Európskeho parlamentu protestovať aj pri kruhovom objazde na Schumanovom námestí pri sídle Európskej komisie a Európskej rady, kde prebieha summit šéfov vlád a štátov EÚ. Táto oblasť je však od skorých ranných hodín uzavretá ako bezpečnostný okruh práve kvôli summitu EÚ, s posilneným počtom policajtov.

Popoludní je však dohodnuté stretnutie zástupcov poľnohospodárskych odborov s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowskim.

Francúzski farmári zablokovali diaľnice pri Paríži

Francúzski farmári pokračujú v blokovaní kľúčových diaľnic smerujúcich do Paríža, čím zvýšili tlak na vládu, aby urobila ďalšie ústupky pre pestovateľov a chovateľov.

Fotogaléria
Poľnohospodári inštalujú balíky sena na...
Farmári blokujú diaľnicu pri hlavnom parížskom...
+11Podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela...

Belgickí farmári, rovnako ako ich kolegovia z Francúzska, odmietajú najmä pripravovanú dohodu EÚ o voľnom obchode s krajinami Mercosur, požadujú rôzne administratívne zjednodušenia, kritizujú „nepochopiteľné“ európske normy a požadujú tiež spravodlivejšie ceny za svoje produkty predávané do reťazcov agropriemyslu.

Ťažké prežiť

Do ulíc vyšli vo štvrtok aj portugalskí poľnohospodári a zablokovali niekoľko ciest, vrátane dvoch hraničných priechodov so Španielskom. Farmári požadujú, aby ich práca bola „náležite ocenená“, uviedla agentúra AFP. „Je pre nás veľmi ťažké prežiť,“ povedal 58-ročný Rus Sousa, ktorý sa zúčastnil na zhromaždení desiatok protestujúcich v meste Golega v centrálnej časti krajiny. „Poľnohospodári sa veľmi ťažko uživia. Predávajú svoje produkty za drobné a obchody na nich zarábajú,“ komentoval situáciu 48-ročný murár Ramiro Carvalho Alves, ktorý uviazol za traktory.

Ráno poľnohospodári zablokovali dve diaľnice v oboch smeroch blízko hraničných priechodov so Španielskom pri mestách Vilar Formoso na severe a Elvas na juhu, uviedla polícia. Dodala, že blokády sú aj v mestách Chamusca a Golega.

Dnešné protesty odštartovala stredajšia výzva „Občianskeho hnutia poľnohospodárov v Portugalsku“, ktoré samo seba označuje za spontánnu a nestranickú iniciatívu.

Aby vláda vyšla v ústrety poľnohospodárom a zabránila ich protestom, oznámila v stredu podporné opatrenia v celkovej výške približne 500 miliónov eur, ktoré im majú pomôcť vyrovnať sa s následkami sucha, ktoré postihuje najmä juh krajiny. Tieto opatrenia zahŕňajú aj zníženie zdanenia necestnej nafty.

„Čakáme, či sa tieto opatrenia naplnia,“ povedal hovorca hnutia Nuno Mayer, ktorý zatiaľ nepredpokladá, že by štrajk poľnohospodárov pokračoval. „Nebudeme robiť to, čo sa stalo vo Francúzsku. Budeme podnikať pokojné akcie,“ povedal.

Nespokojnosť a hnev európskych farmárov, ktorí už niekoľko týždňov protestujú v mnohých členských krajinách eurobloku, nie je súčasťou oficiálnych rokovaní na summite EÚ. Nie je však vylúčené, že lídri o tom nebudú hovoriť, pretože každý účastník summitu má možnosť hovoriť o akejkoľvek téme.

Francúzski farmári zablokovali diaľnice pri Paríži

Francúzski farmári pokračujú v blokovaní kľúčových diaľnic smerujúcich do Paríža, čím zvýšili tlak na vládu, aby urobila ďalšie ústupky pre pestovateľov a chovateľov.

Fotogaléria
Poľnohospodári inštalujú balíky sena na...
Farmári blokujú diaľnicu pri hlavnom parížskom...
+11Podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Európska únia #Brusel #protest farmárov