Putin pri Avdijivke už počíta aj dobyté domy. Zmocnili sme sa ich 19, vyhlásil

Ruské sily prenikli na okraj Avdijivky na východe Ukrajiny, kde ovládajú 19 domov, vyhlásil podľa ruskej agentúry TASS prezident Vladimir Putin. Primátor Avdijivky Vitalij Barabaš minulý týždeň vo vyjadrení pre agentúru AFP síce pripustil, že do mesta prvýkrát prenikli ruské jednotky, ale ubezpečil, že sa ich Ukrajincom podarilo zatlačiť späť.

01.02.2024 10:40
vojna na Ukrajine, Avdijivka, zničené domy Foto: ,
Ukrajinská vojačka v Avdijivke, v Doneckej oblasti na Ukrajine, 25. apríla 2023.
debata (9)
Mŕtvi vojaci, horiace tanky. Ukrajinci čelia Rusom pri Avdijivke
Video
Jedna z najkrvavejších bitiek ruskej vojny proti Ukrajine pokračuje pri meste Avdijivka. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Putin včera pri stretnutí so svojimi spolupracovníkmi v predvolebnom štábe v Petrohrade označil Avdijivku za jednu z najdôležitejších oblastí bojov na Ukrajine. Šéf Kremľa zároveň ocenil ruských vojakov, ktorí pri Avdijivke pôsobia. „Chlapi tam bojujú, ako sa patrí. Takíto ľudia by sa určite mali venovať výchove mladých ľudí, dospievajúcej generácie,“ vyhlásil.

Telá ruských vojakov roztrúsené pri Avdijivke

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Fotogaléria
Telá ruských vojakov roztrúsené pozdĺž...
Video natočené 6. decembra 2023 jednotkou BUAR...
+3Telá ruských vojakov roztrúsené pozdĺž...

Avdijivka sa nachádza na frontovej línii de facto od roku 2014, keď promoskovskí separatisti obsadili časť ukrajinského Donbasu vrátane neďalekého Donecka. Rusi začali svoju inváziu do krajiny v roku 2022 a okupujú časť ukrajinského územia, Avdijivku za celý čas nedobyli.

Ukrajina ICC vyšetrovanie súd Medzinárodný súdny dvor Čítajte aj Bývalý vagnerovec bude svedčiť v Haagu. Bol svedkom krvilačných vojnových zločinov aj operácií v roku 2014

Stanica BBC teraz zverejnila video, ktoré získala od ukrajinskej policajnej jednotky nazvanej Bieli anjeli a ktoré podľa nej zachytáva jednu zo záchran zvyšných civilistov v zničenom meste, kde pred vojnou žilo asi 30 000 obyvateľov. Teraz ich tam je asi tisíc.

Na záberoch, ktoré sú podľa BBC z minulého mesiaca, je vidieť, ako za dunenia výbuchov a streľby chodia policajti od domu k domu a snažia sa presvedčiť miestnych o nutnosti odchodu a potom ich aj evakuovať. Niektorí stále odmietajú domovy opustiť, ďalší po naliehaní svojich príbuzných poslúchnu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Avdijivka