Adorujú Rusko a šíria konšpirácie. Na českej extrémistickej scéne dominuje antisystémové hnutie

Na českej extrémistickej scéne dominuje takzvané antisystémové hnutie, ktorého predstavitelia väčšinou nerešpektujú ČR a jej inštitúcie a často vyjadrujú obdiv ruskému režimu. V polročnej správe o prejavoch extrémizmu a nenávisti súvisiacej s predsudkami v ČR to uviedlo české ministerstvo vnútra.

01.02.2024 14:35
debata (12)

Antisystémové hnutie podľa rezortu vnútra opäť zatienilo tradičné extrémistické subjekty. Jeho predstavitelia sa prezentujú na rôznych verejných akciách aj na sociálnych sieťach. „Jednotiacim prvkom tohto hnutia je kritika, nerešpektovanie či neuznávanie inštitúcií českého štátu a ďalej potom adorovanie súčasného režimu v Ruskej federácii,“ uviedol rezort vnútra. Niektorí jeho predstavitelia podľa ministerstva označujú ČR za korporáciu, s ktorou je možné rozviazať „zmluvu“ a stať sa úplne nezávislým.

Aktivity hnutia významne pokrývajú dezinformačné médiá, ktoré sa podľa správy rezortu vnútra spolu s konkrétnymi osobami značnou mierou podieľajú na stupňovaní napätia. „Online priestor zapĺňajú často polopravdivými či celkom vymyslenými informáciami o rôznych incidentoch či nespravodlivos­tiach,“ napísalo ministerstvo. V správach tiež podľa neho často dodávajú, že v Rusku údajne ešte funguje právo a spravodlivosť a štát tam chráni občanov a tradičné hodnoty.

Obranná dohoda / Protest / Čítajte viac Extrémizmus bol v posledných rokoch výraznejší, rástol aj pre dezinformácie

Podobne ako v mnohých iných krajinách, konflikt na Blízkom východe ovplyvnil aj Česko, uvádza sa v správe. Najmä v online priestore sa začali objavovať antisemitské prejavy, pričom v niektorých prípadoch polícia začala trestné konanie. Stále častejšie sa tiež podľa ministerstva objavujú rôzne antisemitské konšpiračné teórie. „V reakcii na teroristický útok Hamasu sa objavili výmysly o tom, že Izrael tento zločin sám tajne zorganizoval. Rovnako bola šírená dezinformácia, že Ukrajina poskytla zbrane Hamasu z dodávok od západných štátov,“ priblížil rezort vnútra.

Predmetom dezinformácií a konšpiračných teórií sa stala aj tragická decembrová streľba na Univerzite Karlovej. Mnohé z nich mali podľa správy ministerstva protiukrajinský či antisemitský podtext.

Česká polícia v roku 2023 evidovala 181 nenávistne motivovaných trestných činov, stíhala 98 osôb. Najčastejšie išlo podľa ministerstva vnútra o násilie a vyhrážanie sa skupine obyvateľov, nasledovalo podnecovanie k nenávisti.

iPhone 12, mobil, smartfón Čítajte viac Rusko rozsieva hnev a dezinformácie cez 50-tisíc trollov. Nemci odhalili masívnu kampaň Kremľa
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #extrémisti #pravicový extrémizmus #konšpirácie #vojna na Ukrajine #antisystém a extrém #dezinformácia