Britská sudkyňa zamietla Trumpovu žalobu voči bývalému dôstojníkovi MI6

Sudkyňa v Londýne vo štvrtok zamietla žalobu Donalda Trumpa, ktorý obvinil firmu Orbis Business Intelligence bývalého dôstojníka spravodajskej služby MI6 Christiana Steelea z nepravdivých tvrdení z roku 2016, ktoré vraj poškodili Trumpovu povesť. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

01.02.2024 16:18
Trump Foto: ,
Donald Trump
debata

„Neexistujú žiadne presvedčivé dôvody na to, aby spor pokračoval na súde,“ uviedla sudkyňa Karen Steynová.

Steelovi, ktorý v minulosti viedol ruskú pobočku britskej MI6, zaplatila v roku 2016 americká Demokratická strana, aby zostavil spis so záležitosťami, ktoré by mohlo Rusko prípadne použiť na vydieranie Trumpa.

Trump spis označil za plný dezinformácií, podľa neho išlo o „politický hon na čarodejnice“. Od Steeleovej spoločnosti Orbis Business Intelligence požadoval náhradu škody za údajné porušenie britských zákonov o ochrane údajov.

Donald Trump Čítajte viac Trump musí zaplatiť zneužitej novinárke desiatky miliónov dolárov za ohováranie

Na októbrovom pojednávaní v Londýne Trumpov právnik uviedol, že bývalý prezident podal žalobu pre dve poznámky v spise, podľa ktorých sa v Petrohrade zúčastnil na večierkoch s ponukou sexu a tiež sa stýkal s prostitútkami v Moskve. Podľa advokát utrpel Trump reputačnú ujmu.

Orbis tvrdí, že súd by mal žalobu zamietnuť, pretože spis nebol určený na zverejnenie a spoločnosť BuzzFeed ju uverejnila bez súhlasu spoločnosti alebo samotného Steela. Taktiež poukazuje na fakt, že Trump podal žalobu až po niekoľkých rokoch.

Sudkyňa s týmto argumentom súhlasila. „Od januára 2017, keď sa prvýkrát dozvedel o spise, sa vôbec nepokúsil obhájiť svoju povesť v tejto jurisdikcii,“ povedala sudkyňa.

trump Čítajte viac Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier. Tenneyová: Dokázal nemožné

Právnik žalovanej firmy počas minuloročného pojednávania vyhlasoval, že Trump prechováva nevraživosť voči Steeleovi a jeho firme. Takisto podľa neho opakovane podáva „neopodstatnené a zlomyseľné žaloby s cieľom otravovať a obťažovať domnelých nepriateľov a iné osoby, voči ktorým cíti zášť“.

Trump v USA čelí niekoľkým žalobám vrátane štyroch v trestných konaniach pre obvinenia, ktoré zahŕňajú nezákonné zaobchádzanie s utajovanými dokumentmi, pokus zvrátiť výsledky volieb v roku 2020 a vyplatenie peňazí za mlčanie pornoherečke v snahe zakryť aféru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Donald Trump #MI6