Šéf UNRWA: Ak štáty neobnovia financovanie, do konca februára skončíme

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) vo štvrtok varovala, že v dôsledku pozastavenia financovania zo strany viacerých štátov bude pravdepodobne musieť ukončiť už tento mesiac svoju činnosť v celom blízkovýchodnom regióne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

01.02.2024 16:40
hamas, palestína, UNRWA Foto: ,
Sympatizanti palestínskeho militantného hnutia Hamas požadujú, aby zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých prepustili na základe obvinenia Izraela, sa vrátili späť do práce.
debata (17)

„Pokiaľ pozastavenie financovania pretrvá, do konca februára budeme pravdepodobne musieť ukončiť naše aktivity nielen v Pásme Gazy, ale aj v celom regióne,“ uviedol šéf UNRWA Philippe Lazzarini.

Viaceré krajiny vrátane USA, Británie, Nemecka a Japonska sa rozhodli pozastaviť financovanie UNRWA po tom, ako Izrael obvinil 12 jej pracovníkov, že sa vlani v októbri zapojili do útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

UNRWA vyzvala na nezávislé vyšetrovanie izraelských tvrdení a hovorí, že po obvineniach podnikla okamžité kroky, prepustila obvinených zamestnancov a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Izrael, Palestína, Hamas, Gaza, útok na Izrael Čítajte viac Z humanitárnych pracovníkov vrahovia z Hamasu? Krajiny húfne stopli agentúre OSN financie

Podľa dokumentu americkej vlády, ktorého podrobnosti zverejnil tento týždeň portál The Times of Israel, sa pracovníci UNRWA pravdepodobne podieľali na únose Izraelčanky, prevážali muníciu či telo mŕtveho izraelského vojaka a zapojili sa aj do útoku na juhoizraelský ki­buc.

Riaditelia mnohých agentúr OSN však zároveň uviedli, že ukončenie financovania agentúry pre palestínskych utečencov by malo „katastrofálne následky“ pre Pásmo Gazy. Pod vyhlásenie sa podpísali šéfovia WHO, úradu OSN pre ľudské práva, UNICEF-u a Svetového potravinového programu (WFP).

UNRWA bola založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne a patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30 000 pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Izrael Palestína Hamas Gaza Čítajte viac Hamas zrejme neodmietne návrh na prímerie, ak sa Izrael stiahne z Pásma Gazy
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Pásmo Gazy #UNRWA