Kim Čong-un v lodeniciach vyzval na prípravy na vojnu, KĽDR vypálila rakety

Severná Kórea odpálila v piatok do mora na západnom pobreží Kórejského polostrova niekoľko striel s plochou dráhou letu, oznámila juhokórejská armáda. Pchjongjang tak pokračuje v zbraňových skúškach v čase prehlbujúceho sa napätia s Japonskom, Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

02.02.2024 06:54
debata (4)
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video

Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že analyzuje najnovšie raketové odpaly svojho severného suseda. Bezprostredne pritom neposkytol nijaké informácie o tom, koľko rakiet Severné Kórea odpálila a ani ako ďaleko leteli.

Od začiatku roka 2024 ide už o štvrté kolo raketových skúšok.

Kim čong-un Čítajte viac Expert: Kim chce oslabiť vplyv USA vo svete. Aj preto podporuje Putinove imperiálne ambície

KĽDR vykonala najnovšie raketové skúšky krátko po tom, čo severokórejské médiá informovali, že líder Kim Čong-un znovu zopakoval, že sa sústredí na posilnenie námorných síl svojej krajiny. Spravil tak počas obhliadky výstavby nových vojenských lodí v lodenici na západe krajiny. Takéto projekty pritom označil za kľúčové pri prípravách Severnej Kórey na vojnu.

Počas návštevy lodenice bol Kim oboznámený s pokrokom pri námorných projektoch a pracovníkom nariadil, aby dodržali časový harmonogram naplánovaný naprieč rokom 2025. Severokó­rejská štátna agentúra KCNA nešpecifikovala, kedy presne Kim lodenicu navštívil a ani aký typ lode v Nampcho zhotovujú. Uviedla však, že ide o súčasť päťročných vojenských plánov stanovených začiatkom roka 2021.

Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR
Video

Kim navštívil lodenicu v meste Nampcho po januárových ukážkach zbraní, ktoré ešte viac prehĺbili napätie s krajinami, ktoré Severná Kórea považuje za rivalské. KĽDR pritom v januári oznámila, že otestovala aj novú raketu s plochou dráhou letu odpaľovanú z ponoriek.

Severokórejský líder v uplynulých mesiacoch zdôrazňuje svoj cieľ vybudovať nukleárne vyzbrojené námorníctvo, ktoré má podľa neho predstavovať protiváhu voči narastajúcim hrozbám zo strany Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska. Tieto tri krajiny totiž posilnili vzájomnú spoluprácu v reakcii na severokórejsky raketový program a program na vývoj jadrových zbraní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un