Nórsko zasiahla najsilenejšia víchrica za posledných 30 rokov, hrozia lavíny i zosuvy pôdy

Nórske úrady vydali v piatok varovania pred zosuvmi pôdy a lavínami na juhu krajiny. Zároveň informovali vodičov, že na severe Nórska môže dôjsť k vopred neohlásenému uzavretiu ciest, uvádza TASR podľa správy agentúry AFP.

02.02.2024 13:30
Nórsko víchrica Foto: ,
Srechy budov, ktoré strhla silná víchrica regióne Troms na severe Nórska 29. januára 2024.
debata

V severonórskom meste Tromsö obnovili v piatok pozastavené lety. Na tamojšom letisku muselo predtým prenocovať približne 200 cestujúcich, ktorí tam uviazli z dôvodu najsilnejšej víchrice, aká túto severskú krajinu zasiahla za posledných vyše 30 rokov, a síce od hurikánu zo začiatku roka 1992.

Nórsky meteorologický ústav informoval, že na severe krajiny stále fúka silný vietor. Zároveň varoval, že na juhu sa očakáva dážď s úhrnom až 100 milimetrov zrážok za 24 hodín.

Nórska vládna agentúra pre reguláciu vodných zdrojov a energetiky vydala na nadchádzajúce dni najvyšší stupeň lavínovej výstrahy pre väčšinu južnej aj strednej časti Nórska.

Auto / Fjord / Oslo / Čítajte viac Dvaja motoristi spadli s autom do mrazivej vody fjordu pri Osle. Zachránila ich plávajúca sauna

Na juhovýchode krajiny hlásila polícia od stredy viacero nehôd, ku ktorým došlo v dôsledku nepriaznivého počasia vrátane námrazy na cestách. Z cesty tam v dôsledku šmyku zišiel napríklad aj školský autobus. Nehoda sa však zaobišla bez zranení.

Víchricu, ktorú nórski meteorológovia pomenovali ženským menom Ingunn, sprevádzal v uplynulých dňoch na viacerých miestach vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. Na niektorých miestach dokonca z domov strhával strechy.

V dôsledku silného vetra, dažďa a sneženia boli zrušené mnohé lety a tisíce ľudí sa ocitli bez elektrického prúdu. Viaceré oblasti boli zaplavené a trajektová doprava pozastavená. Zatvorené boli aj niektoré školy, cesty, tunely či mosty.

Silný vietor a dážď sa cez víkend očakáva aj v susednom Švédsku a Dánsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nórsko #víchrica