Turecko zverejnilo novú bilanciu vlaňajšieho zemetrasenia. Počet obetí presiahol 53-tisíc

Vlaňajšie zemetrasenie zo 6. februára s magnitúdou 7,8 a následné dotrasy si v juhovýchodnom Turecku podľa aktualizovanej bilancie vyžiadali 53 537 obetí. Oznámil to v piatok turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, informuje agentúra AFP.

02.02.2024 18:20
turecko zemetrasenie Foto: ,
Fotografia z tohto štvrtka, 11. januára 2024, ukazuje letecký pohľad na skazu rok po silnom zemetrasení z 6. februára 2023 v meste Antakya na juhu Turecka.
debata

Podľa predchádzajúcej oficiálnej bilancie, zverejnenej v prvých týždňoch po zemetrasení, zapríčinila prírodná katastrofa 50 783 úmrtí.

Yerlikaya v piatok uviedol, že zemetrasenie celkovo postihlo 14 miliónov ľudí v 11 provinciách na juhovýchode Turecka. Hlavný otras a prvé dotrasy, vrátane jedného s magnitúdou 7,5, zničili vyše 38 900 budov.

Pre 691 000 preživších, ktorí prišli o svoje domovy a nedokázali si sami nájsť nové ubytovanie, úrady zabezpečili 215 224 obytných kontajnerov, dodal Yerlikaya.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Takmer rok po ničivom zemetrasení v Turecku sa stále nezvestných 148 ľudí, vrátane 38 detí, uviedla vo štvrtok organizácia združujúca príbuzných nezvestných Demak. Členovia združenia tvrdia, že sa ich blízki nenašli pod troskami ani v nemocniciach a úrady na otázky rodín neodpovedali, píše agentúra DPA.

Združenie od úradov žiada vysvetlenie a od parlamentu zriadenie vyšetrovacej komisie. Medzi ich požiadavky patrí aj otvorenie hrobov a odobratie vzoriek DNA pre potvrdenie identity pochovaných. Demak tiež odmieta vyhlásenia nezvestných za mŕtvych, pretože to by podľa rodín viedlo k definitívnemu koncu pátrania.

Sýria Turecko Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac V Turecku sa začal prvý súdny proces o zodpovednosti za obete zemetrasení

Zemetrasenie zasiahlo aj severozápad susednej Sýrie. Tamojšia vláda uviedla, že v oblastiach pod jej kontrolou zomrelo 1 414 ľudí. Tureckom podporovaní predstavitelia v regiónoch v severnej Sýrii ovládaných povstalcami odhadli počet obetí na 4 537.

Minuloročné zemetrasenie sa stalo najsmrtiacejším od roku 1970, keď otrasy zeme pripravili v Peru o život vyše 67 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #zemetrasenie v Turecku a Sýrii