Súd v Srbsku zrušil rozsudky voči štyrom expríslušníkom tajnej služby v prípade vraždy renomovaného novinára Čuruviju

Srbský odvolací súd zrušil rozsudky voči štyrom bývalým príslušníkom tajnej služby odsúdeným za vraždu renomovaného novinára Slavka Čuruviju, ktorý bol hlasným kritikom zosnulého niekdajšieho lídra krajiny Slobodana Miloševiča.

02.02.2024 21:10 , aktualizované: 03.02.2024 19:09
Slavko Čuruvij Foto: ,
Ľudia nosia kvetiny a vence k pamätníku novinára Slavka Čuruviju v Belehrade pri príležitosti 24 výročia jeho zavraždenia, 11. apríl 2023
debata (4)

Podľa odvolacieho súdu v Belehrade zrušili rozsudok špeciálneho súdu z decembra 2021 „na základe nepredloženia priamych a nepriamych dôkazov, ktoré by spoľahlivo potvrdili, že obžalovaní sú páchateľmi toho trestného činu“. Súd uviedol, že dospel k záveru, že tvrdenia obžaloby v prípade vraždy z roku 1999 neboli preukázané.

Súd vyniesol rozsudok už 19. apríla 2023, no zverejnili ho až tento piatok, píše internetový portál balkaninsight.com.

Najtvrdší, 30-ročný trest dostali bývalý šéf tajnej polície Radomir Markovič a Milan Radonjič, ktorý viedol belehradskú pobočku tajnej služby. Dvadsať rokov väzenia dostali ďalší dvaja agenti tajnej služby Ratko Romič a Miroslav Kurak.

Súd uznal štyroch mužov za vinných v roku 2019, ale toto rozhodnutie bolo zrušené a bol nariadený nový proces.

Čuruviju zastrelili pred jeho bydliskom v centre Belehradu 11. apríla 1999 v čase, keď NATO bombardovalo Srbsko s cieľom zastaviť jeho ťaženie voči etnickým Albáncom v Kosove. Čuruvija bol šéfredaktorom a majiteľom denníka Dnevni Telegraf a časopisu Evropljanin, ktoré boli dvoma hlavnými nezávislými periodikami v Srbsku. Jeho rodina obviňovala Miloševiča, že osobne nariadil túto vraždu.

Oslobodenie odsúdených vyvolalo kritiku

Organizácie bojujúce za ochranu ľudských práv a opoziční aktivisti v Srbsku v sobotu odsúdili rozhodnutie srbského odvolacieho súdu.

Nezávislé mediálne organizácie sú týmto oslobodzujúcim rozsudkom šokované a upozornili, že novinári kritickí k vláde v Srbsku stále čelia hrozbám kvôli svojej práci.

Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Teresa Ribeirová vyjadrila svoje zdesenie nad rozhodnutím srbského súdu. „Skutočnosť, že tento prípad stále zostáva nevyriešený – takmer 25 rokov po zavraždení tohto odvážneho novinára – je veľmi znepokojujúca,“ uviedla Ribeirová vo vyhlásení.

„Beztrestnosť za tento ohavný zločin je nielen extrémne bolestivá pre Čuruvijovu rodinu a kolegov, ale je aj hlbokým sklamaním pre celú srbskú spoločnosť,“ doplnila. Svojím pobúrením sa netajila ani Čuruvijova dcéra Jelena, ktorá vedie nadáciu na podporu slobody médií.

„Som šokovaná týmto škandalóznym rozsudkom, (lebo) vysiela desivý odkaz všetkým novinárom a všetkým ľuďom, ktorí bojujú za slobodu prejavu,“ povedala Čuruvijová. „Tento verdikt je dôkazom, že temné sily 90. rokov stále vládnu tejto krajine,“ povedala Čuruvijová a Srbsko označila za „krajinu temnoty“.

Znepokojenie nad rozhodnutím súdu vyjadril i americký veľvyslanec v Srbsku Christopher Hill. „Je skľučujúce, keď vidím, že spravodlivosť a vyvodenie zodpovednosti pre vrahov Slavka Čuruviju sú aj po 25 rokoch nedosiahnuteľné,“ napísal Hill v statuse na sieti X, pričom dodal, že deň rozhodnutia odvolacieho súdu sa stal smutným dňom pre žurnalistiku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #tajná služba #slavko čuruvij