Republikáni kritizujú Bidena, že odvetné americké údery v Iraku a Sýrii prišli neskoro

Prvé vnútropolitické reakcie na piatkové odvetné americké údery v Sýrii a Iraku sa držali straníckych línií. Republikáni, vrátane šéfa Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, kritizujú neskorú reakciu administratívy prezidenta Joea Bidena. Demokrati naproti tomu apelujú na rozvahu a využitie sily v kombinácii s diplomaciou.

03.02.2024 06:18
Joe Biden, prezidentské voľby Foto: ,
Prezident Joe Biden
debata (3)

Americké letectvo v piatok večer vykonalo rozsiahle údery proti jednotkám Kuds spadajúcim pod iránske revolučné gardy a im blízkym ozbrojeným skupinám. Washington je presvedčený, že práve tie boli za smrteľným útokom proti americkým vojakom v Jordánsku z konca januára. Piatková vojenská operácia podľa vyhlásenia Bieleho domu nemá byť finálna.

„Tragické úmrtie troch amerických vojakov spáchané Iránom podporovanými milíciami si žiadalo jasnú a silnú odpoveď,“ uviedol v prvotnej reakcii republikán Johnson. „Žiaľ, administratíva čakala týždeň a svetu aj Iránu vyjavila povahu našej odpovede… prezident Biden sa musí prebudiť do reality a uvedomiť si, že jeho politika zmierovania sa s Iránom zlyhala,“ dodal šéf dolnej komory Kongresu.

V podobnom duchu sa vyjadril republikánsky senátor za Severnú Karolínu Ted Budd alebo Roger Wicker z Mississippi, ktorý s odvolaním sa na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu Alího Chameneího poznamenal, že „USA ajatolláha len plácajú cez ruku, namiesto toho, aby mu urobili krvavý nos“, cituje senátora agentúra Reuters.

Naopak, demokrat zvolený do Senátu za štát Rhode Island a predseda armádneho výboru Jack Reed Bidenov postup jednoznačne podporil. "Vzdávam hold príslušníkom armády, ktorí sa na úderoch podieľali. Spoločne s múdro použitou diplomaciou vysielame jasný signál, že Spojené štáty urobia vhodné kroky na ochranu svojich ľudí i záujmov, "cituje Reuters Reeda.

Demokratická senátorka za Illinois Tammy Duckworthová ako „ľahkomyseľné“ odsúdila svojich republikánskych kolegov, ktorí vyzývajú na ostrejšiu americkú reakciu voči Teheránu. Biely dom po vykonaní úderov zopakoval, že „nevyhľadáva vojnu s Iránom“. Niektorí republikánski politici však volia ostrejšiu rétoriku.

„To najlepšie, čo môžeme urobiť na uctenie tých, čo slúžia v našej armáde, je uistiť sa, že ich bezmyšlienkovito nepošleme do nebezpečenstva. Dnešné letecké údery…sú súčasťou premyslenej, silnej a primeranej kampane, ktorá odradí od ďalších útokov podporených Iránom bez toho, aby riskovala (rozpútanie širšej vojny),“ uviedla Duckworthová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Irán #republikáni #prezident Joe Biden