Na parížskej stanici Gare de Lyon útočník pobodal troch ľudí, polícia ho zadržala

Na parížskej stanici Gare de Lyon dnes útočník zranil troch ľudí, jeden z nich je zranený vážne. Podozrivého muža policajti zadržali. Motív jeho činu zatiaľ nie je známy, šéf parížskej polície Laurent Nunez uviedol, že útok zrejme nesúvisí s terorizmom.

03.02.2024 09:04 , aktualizované: 13:59
Gare de Lyon Foto:
Francúzski vojaci hliadkujú na parížskej stanici Gare de Lyon po útoku, pri ktorom útočník zranil troch ľudí 3. február 2024
debata (10)

Ako ďalej upozornil, vyšetrovanie je v súčasnosti v počiatočnej fáze, doposiaľ však nie sú bezprostredné dôkazy poukazujúce na terorizmus.

Páchateľ po zadržaní predložil polícii taliansky vodičský preukaz. „Podozrivý počas útoku nekričal (žiadne náboženské heslá),“ citovala AFP zdroj z polície. podľa parížskeho policajného šéfa útočník zrejme trpí duševnými problémami a je bezdomovec. Agentúra AFP uviedla, že ide o občana Mali.

Podľa predbežnej správy policajnej prefektúry sa útok odohral okolo ôsmej hodiny ráno. Útočník pri ňom použil nôž a zrejme aj kladivo. Vyžiadal si jedného vážne zraneného, ktorý však nie je v ohrození života. Dvaja ľudia utrpeli ľahké zranenia.

Muža na mieste útoku spacifikovali okoloidúci, kým dorazila železničná polícia, spresnili policajné zdroje. „Ďakujem tým, ktorí premohli muža, čo vykonal tento neznesiteľný čin,“ napísal na platforme X francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Francúzska národná železničná spoločnosť SNCF uviedla, že areál medzi halou 1 a 3 na stanici Gare de Lyon bude dočasne neprístupný. K útoku nožom došlo v čakacej hale v podzemnej časti stanice. Stanica Gare de Lyon je jedna zo siedmich veľkých železničných staníc a hlavných cestovných uzlov vo francúzskom hlavnom meste. Vlaky z nej okrem vnútroštátnych liniek smerujú aj do Švajčiarska a Talianska.

Jeden zo vstupov do parížskej stanice Gare de Lyon Foto: Profimedia
Gare de Lyon Jeden zo vstupov do parížskej stanice Gare de Lyon

Na parížskych železničných staniciach už došlo k viacerým útokom na cestujúcich, ktoré však nemali teroristické pozadie. Po útoku nožom na učiteľa, ktorého sa vlani v októbri dopustil mladý islamista, v krajine vyhlásili najvyšší stupeň varovania pred teroristickými útokmi. V polovici januára tohto roka ho však odvolali.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Paríž #Gare de Lyon