'V Moskve je Hamas objímaný a rozťahujú pred ním koberce.' Kremeľ zúri pre výroky izraelskej veľvyslankyne

Ruské ministerstvo zahraničia si predvolá novú izraelskú veľvyslankyňu v krajine Simonu Halperinovú kvôli jej vyjadreniam v rozhovore pre portál Kommersant, ktoré Moskva označila za neprijateľné. Informovala o tom dnes ruská štátna tlačová agentúra TASS.

05.02.2024 14:30
debata (23)

Podľa nej ruská diplomacia vníma niektoré vyhlásenia Halperinovej ako „prekrúcajúce ruské zahraničnopolitické postoje a historické reálie“. Veľvyslankyňa kritizovala okrem iného návštevy zástupcov radikálneho hnutia Hamas v Moskve.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Halperinová podľa Kommersantu nastúpila do čela izraelskej diplomatickej misie v Rusku tento rok v januári. Do Moskvy prišla v čase, keď ozbrojené sily oboch krajín vedú rozsiahle vojnové akcie a vzájomné vzťahy sú vystavené skúške, poznamenal ruský denník na úvod rozhovoru. Rusko podľa neho kritizuje vojenskú operáciu izraelskej armády v Pásme Gazy, zatiaľ čo Izrael kritizuje ruskú vojnu na Ukrajine.

izrael, palestína, hamas Čítajte aj Izraelská armáda objavila výcvikové centrum, kde sa chystal útok zo 7. októbra

Halperinová sa v interview pýta, prečo nie je na ruskom zozname teroristických organizácií, ktoré sú v krajine zakázané, palestínske hnutie Hamas, ktoré vlani v októbri zaútočilo na Izrael a ten teraz proti nemu vedie odvetnú vojenskú operáciu v palestínskom Pásme Gazy. „Je na ňom aj Moslimské bratstvo. A Hamas je palestínska odnož Moslimského bratstva,“ uviedla veľvyslankyňa, ktorá zároveň vzniesla otázku, prečo Rusko „nevystupuje proti terorizmu“ a proti opakovaniu útokov radikálov zo 7. októbra minulého roka na Izrael, čím hrozil Hamas.

Israel Palestinians Čítajte aj Izraelská Buča? Ruskí propagandisti spochybňujú masaker v kibuci

„Ale nie, ‚hamasovcov‘ v Moskve prijímajú, objímajú a rozťahujú pred nimi koberce. Tomu nemôžeme rozumieť,“ povedala Halperinová. „V Rusku hovoria, že tieto rokovania vedú preto, aby oslobodili rukojemníkov. Ale už sú to štyri mesiace, čo sú ľudia držaní ako rukojemníci, a stále neboli prepustení,“ dodala s odvolaním sa na ľudí, ktorých vlani v októbri pri krvavom útoku na Izrael odvliekli do palestínskeho Pásma Gazy útočníci z hnutia Hamas a ďalších radikálnych zoskupení a niektorí ešte v zajatí zostávajú.

Ruský minister zahraničných vecí v septembri... Foto: MZV RF
Ismail Hanija Sergej Lavrov Ruský minister zahraničných vecí v septembri 2022 víta v Moskve politického lídra Hamasu Ismaila Haniju.

„Zvláštne rozhorčenie vyvoláva skutočnosť, že izraelská veľvyslankyňa sa nezdvorile vyjadruje o úsilí, ktoré Rusko vyvíja v rámci kontaktov zameraných na pomoc pri riešení osudu rukojemníkov,“ uviedlo v reakcii ruské ministerstvo zahraničia. Delegácia Hamasu rokovala na ruskom ministerstve zahraničných vecí v Moskve v druhej polovici januára. Moskva vtedy podľa agentúry Reuters delegáciu vyzvala na prepustenie zvyšných rukojemníkov. Predtým zástupcovia hnutia Hamas, ktoré USA či EÚ označujú za teroristickú organizáciu, prišli do Moskvy rokovať na konci vlaňajšieho októbra.

Izraelská veľvyslankyňa tiež uviedla, že nechápe ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova kvôli tomu, čo v jeho prípade označila za „bagatelizovanie“ významu holokaustu. Upozornila pritom, že deň pamiatky obetí holokaustu nie je oficiálne v ruskom štátnom kalendári. Ruská diplomacia aj na tieto vyhlásenia reagovala podráždene, zmienka o ruskom štátnom kalendári podľa nej "hraničí so zasahovaním do vnútorných záležitostí. "Ruský rezort zahraničia označil výroky veľvyslankyne za krajne nepodarený začiatok diplomatickej mi­sie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #ruské ministerstvo zahraničia #IDF #útok na Izrael