Dodávky zbraní Kyjevu prospievajú mieru, polemizuje Zeman na diaľku s Ficom

Pred jesennými voľbami ho otvorene podporil, po víťazstve mu osobne gratuloval, v názore na dodávky zbraní pre Ukrajinu brániacu sa voči ruskej agresii sa ale názory Miloša Zemana a Roberta Fica zásadne rozchádzajú.

05.02.2024 16:46
Miloš Zeman, Robert Fico Foto: ,
Miloš Zeman a Robert Fico.
debata (237)

Kým slovenský premiér tvrdí, že vojenská pomoc Kyjevu zo strany Západu len zbytočne predlžuje vojnové utrpenie, český exprezident ju považuje za príspevok k budúcemu mieru.

„Záleží na tom, komu dodávate zbrane. Ak ich dodávate agresorovi, teda tomu, kto prepadne svojho suseda, potom samozrejme neprospievate mieru. Ak dodávate zbrane strane, ktorá sa bráni, tak naopak mieru prospievate,“ cituje Zemana portál iDNES.

„Keby obeť agresie bola ponechaná bez pomoci, potom by určite svetový mier bol narušený. Ostatne, my sme to zažili vo svojich dejinách v Mníchove a koniec koncov aj pri sovietskej okupácii v roku 1968, čiže minimálne dvakrát,“ pripomenul bývalý český prezident opakovanú skúsenosť niekdajšieho spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Zeman: Verím, že s mojím nástupcom budú pokračovať naše veľmi dobré vzťahy
Video
Zdroj: TV Pravda

„Rusko sa stalo hrozbou svojim útokom na Ukrajinu, to je objektívny fakt,“ odpovedal Zeman v rozhovore pre iportal24.cz na otázku, ako vníma bezpečnostnú stratégiu vlády Petra Fialu, ktorá Rusko označuje za hrozbu. „Rusko preukázalo, že je schopné prepadnúť susedný štát, a to sa v slušnej spoločnosti jednoducho nerobí,“ povedal český exprezident.

Zeman v čase, keď bol ešte prezidentom – podobne ako Fico – dlhodobo kritizoval sankcie proti Rusku. Tie na Moskvu Západ uvalil potom, čo v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014 anektovala Krym. Keď však šéf Kremľa Vladimira Putin pred bezmála dvoma rokmi rozpútal veľkú vojnu na území celej Ukrajiny, Zeman názor radikálne zmenil a za svoj predchádzajúci omyl sa verejne ospravedlnil. „Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinu proti mieru,“ zhodnotil Putinovu inváziu.

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Robert Fico #Miloš Zeman #vojenská pomoc #vojna na Ukrajine