Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu

Lekári diagnostikovali rakovinu britskému kráľovi Karlovi III. Vo vyhlásení, ktoré citujú britské médiá, to dnes oznámil Buckinghamský palác. Monarcha podľa neho na odporúčanie lekárov odkladá verejné akcie, ale pokračuje v administratívnej práci a od dnešného dňa začal s liečbou. O aký typ rakoviny ide, oznámené nebolo.

05.02.2024 19:12 , aktualizované: 22:55
Britain Coronation Foto: ,
Kráľ Karol III.
debata (62)

Karol III. minulý týždeň opustil nemocnicu v Londýne, kde absolvoval zákrok kvôli zväčšenej prostate. Dnes oznámená diagnóza však rakovinou prostaty nie je, plynie z vyhlásenia paláca.

„Počas nedávneho vyšetrenia kráľa súvisiaceho s nezhubným zväčšením prostaty bol zaznamenaný samostatný problém, ktorý vyvoláva obavy. Následné diagnostické testy identifikovali formu rakoviny,“ uviedol Buckinghamský pa­lác.

Na oznámenie obratom reagovala kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka, ktorý kráľovi zaželal „rýchle a úplné uzdravenie“, píše agentúra Reuters. „Nemám pochýb o tom, že sa čo nevidieť vráti do plných síl a som si istý, že celý národ mu bude priať zdravie,“ odkázal Sunak.

„Kráľ je vďačný tímu lekárov za ich rýchly zásah. Ohľadom svojej liečby je optimistický a teší sa, keď bude môcť svoje verejné povinnosti opäť plne vykonávať,“ uzatvára Buckinghamský palác oznámenie s tým, že Karol III. svoju diagnózu zverejnil, aby predišiel špekuláciám a podporil tých, ktorých sa rakovina v nejakej podobe rovnako dotkla.

Britský kráľ Karol III. a princezná Kate  koláž Čítajte viac Akú smršť spôsobili správy o zdravotných problémoch kráľa Karola III. a princeznej Kate čakal málokto

Predtým sa kráľ podobným spôsobom snažil povzbudiť mužov, aby si nechali vyšetriť prostatu podľa odporúčaní verejného zdravotníctva. Britská Národná zdravotná služba (NHS) následne na svojej webovej stránke zaznamenala prudký nárast vyhľadávaní výrazu „zväčšená prostata“. Karol III. prostredníctvom hovorcu odkázal, že je veľmi rád, že jeho diagnóza má pozitívny vplyv na zdravotné povedomie verejnosti.

Svetoví lídri želajú kráľovi skoré uzdravenie

Americký prezident Joe Biden vyjadril znepokojenie nad zdravotným stavom britského kráľa Karola III. Karolovi zároveň medzičasom – po prekvapivom oznámení Buckinghamského paláca – zaželali skoré uzdravenie mnohí svetoví lídri, uvádza agentúra AFP.

Jedným z nich bol aj exprezident USA a predpokladaný prezidentský kandidát republikánov Donald Trump. Na svojej sociálnej sieti Truth Social označil Karola za „skvelého človeka“. „Všetci sa modlíme, aby sa rýchlo a úplne uzdravil!“ dodal.

Skoré a úplné uzdravenie zaželal Karolovi v mene svojej krajiny aj kanadský premiér Justin Trudeau.

Karolov mladší syn princ Harry, ktorý žije v Kalifornii so svojou rodinou, povedal, že sa s otcom o jeho zdravotnom stave rozprával a chystá sa ho navštíviť. Zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že Harry vycestuje do Británie už v najbližších dňoch.

Kráľ Karol III. odchádza z Westminister Abbey.
Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla zdravia...
62 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #kráľ Karol III.