Útok v Červenom mori poškodil loď, Američania opäť útočili na povstalecké ciele

Útok na loď plávajúca pod vlajkou Barbadosu v Červenom mori spôsobil ľahké škody na plavidle, informuje dnes agentúra Reuters. Americká armáda zase oznámila, že v pondelok zaútočila na dva ciele jemenských rebelov, ktorí za útokmi na komerčné plavidlá v oblasti stoja.

06.02.2024 07:00
debata (12)
Na Húsiov poslali USA lietadlovú loď Dwight D. Eisenhower
Video
Do útokov proti militatným Húsiom, ktorých v Jemene podporuje Irán, sa zapojila aj americká lietadlová loď Dwight D. Eisenhower. / Zdroj: US Navy

Britská agentúra pre námornú bezpečnosť Ambrey uviedla, že na britskou spoločnosťou vlastnenú loď zaútočil dron, britská vojenská služba UKMTO ale informuje o zásahu „projektilom“ vypáleným zrejme z malého plavidla blízko. Nikto neutrpel zranenia, poškodené sú okná na lodnom mostíku.

Regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM zatiaľ informovalo o zničení dvoch cieľov jemenských šiitskych povstalcov.

Phalanx guľomet Čítajte viac Vojnová loď USA zničila raketu húsíov pokročilým systémom Phalanx

Húsíovia, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdí, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde.

Spojené štáty na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť sa im ich však stále nepodarilo.

húsíovia Čítajte viac Do Červeného mora posiela plavidlá aj EÚ, húsíovia hrozia ďalšími útokmi
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Červené more #húsíovia