Turecko spomína na obete zemetrasenia, mnohí kritizujú nedostatočnú pomoc

V Turecku sa konajú pietne akcie za obete zemetrasenia, ktoré presne pred rokom postihlo juh krajiny a tiež severozápad Sýrie. V Turecku si vyžiadalo 53 500 obetí a ďalších najmenej 5 950 ľudí pri ňom zomrelo v Sýrii. V tureckých regiónoch, ktoré vlani 6. februára otrasy zasiahli, zostali dnes zatvorené školy. Na spomienkových akciách na juhovýchode Turecka sa zúčastňuje aj prezident Recep Tayyip Erdogan či minister zdravotníctva Fahrettin Koca, pri ktorého prejave v meste Antakya podľa agentúry AP niektorí ľudia pískali.

06.02.2024 13:17
Turecko  Zemetrasenie Výročie Prvé Foto: ,
Žena plače očas minúty ticha pri príležitosti prvého výročia ničivého zemetrasenia v meste Antakya na juhu Turecka v utorok 6. februára 2024. Zemetrasenie, ktoré zasiahlo južné Turecko a severozápad Sýrie, si vyžiadalo vyše 59 000 obetí.
debata

Antakya, administratívne stredisko provincie Hatay, bola pri zemetrasení jedným z najhoršie postihnutých miest. Na ministra Kocu ľudia pískali a na lídra provincie Hatay Lütfüa Savaşa volali výzvy na rezignáciu. Miestni sa hnevajú na úrady, že im po zemetrasení dostatočne nepomohli.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

V provincii Malatya, zrejme pre obavy z protestov, miestny guvernér zakázal od pondelka do stredy akcie k pripomienke zemetrasenia, ktoré neorganizujú štátne úrady. „Takéto zákazy sú hanebné, je to naše ústavné právo, nikto nám nezabráni v tom, aby sme si túto katastrofu pripomenuli,“ citoval opozičný server Duvar šéfa miestnych školských odborov, ktorý tiež povedal, že zákaz poruší.

Pietne akcie sa začali minútou ticha o 4:17 miestneho času (2:17 SEČ), práve v ten moment vlani zemetrasenie udrelo. Ľudia v provincii Hatay hádzali karafiáty do miestnej rieky a na počesť obetí zahral orchester. V meste Adiyaman v rovnomennej provincii si ľudia pripomenuli obete tichým pochodom okolo miestnej radnice, na ktorej hodinách bol nastavený čas 4:17.

Zničená budova v Antakyi v južnom Turecku.
Mehmet Nasir Duran (67) sedí na stoličke,...
+7Ľudia sa zahrievajú pri ohni v Elbistane, v...

Prezident Erdogan už cez víkend navštívil oblasť postihnutú zemetrasením a dnes má byť v meste Kahramanmaraş, kde má symbolicky odovzdávať ďalšie nové byty ľuďom, ktorí vlani vo februári prišli o strechu nad hlavou.

Erdogan vlani pred májovými prezidentskými voľbami sľúbil postaviť pre ľudí postihnutých zemetrasením 650 000 nových bytových jednotiek, z toho 319 000 sľúbil odovzdať do roka. Podľa agentúry AFP však tento sľub zďaleka nesplnil. Podľa vládnych údajov z minulého týždňa 691 000 ľudí stále žije v provizórnom ubytovaní v takzvaných kontajnerových mestečkách.

Oblasť postihnutú zemetrasením tiež navštívia opoziční politici. Koncom budúceho mesiaca sa v Turecku konajú miestne voľby.

Erdogan v pondelok v provincii Hatay vyhlásil, že pre obnovu regiónu je kľúčová spolupráca vlády a miestnych úradov. Kritizoval tiež miestne správne úrady, vedené opozíciou, za nedostatočnú spoluprácu v predchádzajúcom roku, čo líder provincie Hatay Lütfü Savaş odmietol. Ten je z opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP), ktorej predseda Özgür Özel označil Erdoganove slová za vydieranie voličov pred marcovými voľbami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #zemetrasenie v Turecku a Sýrii