Farmári v Španielsku a Holandsku na protestoch založili požiare. Traktory blokovali cesty i v Bulharsku

Vlna nespokojnosti zachvátila v ostatnom čase poľnohospodársky sektor v mnohých európskych krajinách. Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či napríklad aj dovozom tovaru z Ukrajiny.

06.02.2024 18:15
debata (3)
Poľnohospodári hrozia protestom, môžu sa pridať k európskym kolegom
Video

V Sofii žiadali odstúpenie ministra

Bulharskí poľnohospodári v utorok zablokovali dôležité cesty po celej krajine na protest proti rastúcim nákladom a neférovej konkurencii. Od vlády požadovali kompenzácie za dovoz lacného tovaru z Ukrajiny, píše agentúra DPA.

Poľnohospodári zablokovali napríklad bulharskú diaľnicu do Grécka, cesty vedúce k rumunským hraniciam či do mesta Varna na pobreží Čierneho mora. Použili pri tom tisíce poľnohospodárskych strojov, uviedol pre bulharský národný rozhlas (BNR) vedúci bulharskej poľnohospodárskej komory Kostadin Kostadinov.

Taliansko, poľnohospodári, protesty, pokračovanie Čítajte viac Farmári tiahnu Európou, traktory sa vydali aj do Ríma

Viaceré poľnohospodárske organizácie začali v Bulharsku protestovať v pondelok. Časť z demonštrantov sa zišla pred budovou ministerstva poľnohospodárstva v hlavnom meste Sofia a žiadala odstúpenie šéfa tohto rezortu, ministra Kirila Vateva.

Bulharský premiér Nikolaj Denkov sa ešte v nedeľu večer stretol s predstaviteľmi organizácií zastupujúcich záujmy poľnohospodárov. Vláda im ponúkla finančnú kompenzáciu na straty, ktoré by podľa nej preukázali daňovými priznaniami z roku 2023.

zväčšiť Poľnohospodári robia barikády po zablokovaní... Foto: Emilio Morenatti
Španielsko poľnohospodári protesty traktory Poľnohospodári robia barikády po zablokovaní diaľnice počas protestu neďaleko španielskeho mesta Mollerussa 6. februára 2024.

Poľnohospodári to však odmietli a požadujú iný prístup k výpočtu ich strát. Okrem kompenzácií tiež požadujú dotácie pre pestovateľov zeleniny a ovocia či pre chovateľov zvierat.

DPA uvádza, že protesty majú byť každý deň o hodinu dlhšie. Poľnohospodári avizovali aj demonštrácie v Sofii.

Farmári protestujú aj v Bruseli. Obkľúčili sídla Európskej únie
Video

V Málage zablokovali prístav

Aj poľnohospodári na rôznych miestach Španielska v utorok zablokovali cesty ako nesúhlas s poľnohospodárskou politikou EÚ. Informoval o tom web stanice BBC a denníka El Mundo.

Farmári od rána blokovali dopravu na viacerých dôležitých cestných komunikáciách. Mnoho zhromaždení bolo zvolaných prostredníctvom sociálnych sietí, bez spolupráce s odbormi a neboli schválené ani vládou.

Policajný kordón zabránil si 80 traktorom zablokovať trh s potravinami v Madride. Traktoristi v Málage na juhozápade krajiny však zablokovali prístav. Protesty boli aj v Katalánsku a Extremadure na západe krajiny.

brusel Čítajte viac Eurokomisia v reakcii na protesty poľnohospodárov stiahne návrh zákona o pesticídoch

Príjmy španielskych farmárov ohrozujú vysoké ceny palív a energie a preto chcú viac pomoci od vlády. Situáciu zhoršilo dlhotrvajúce sucho, ktoré zasiahlo mnohé oblasti krajiny.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok oznámila, že EK ako ústupok farmárom stiahne sporný návrh na obmedzenie používania pesticídov.

V Holandsku protestujú druhý týždeň

Stovky farmárov podnikli v pondelok večer protesty v rôznych častiach Holandska, blokovali hlavné cesty a zakladali požiare, informovala polícia a holandské médiá. Správu v utorok priniesla AFP.

„Protestujúci založili požiare, odpaľovali (zábavnú) pyrotechniku a po hlavnej ceste sa pohybujú poľnohospodárske vozidlá,“ napísala polícia regiónu Gelderland na sociálnej sieti X a dodala, že „podnikla zásah“. Polícia neuviedla, či niekoho zatkla.

Holandskí a belgickí farmári protestujú od minulého týždňa. Pridali sa k akciám farmárov, ktoré prepukli minulý mesiac vo Francúzsku a odvtedy sa rozšírili do Nemecka, Poľska, Rumunska či Grécka. Ako vravia farmári, sú nahnevaní na prehnane prísne regulácie v poľnohospodár­stve. Pokladajú ich, okrem iných krívd, za nespravodlivé.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Sedliacka česť (protesty v Európe)
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Holandsko #Bulharsko #protesty farmárov