Švédska prokuratúra zastaví vyšetrovanie výbuchov na plynovodoch Nord Stream

Štokholmský prokurátor Mats Ljungqvist by mal v stredu oznámiť ukončenie vyšetrovania útokov na plynovody Nord Stream 1 a 2 spred poldruha roka zo strany Švédska. Podľa agentúry DPA o tom v utorok informovali viaceré nemecké médiá vrátane denníka Süddeutsche Zeitung a týždenníka Die Zeit s tým, že vyšetrovateľom sa zrejme nepodarilo nájsť vo Švédsku konkrétnych podozrivých.

06.02.2024 19:16
nord stream Foto:
Na zábere, ktorý poskytla Švédska pobrežná stráž, je vidieť únik z plynovodu Nord Stream 2, v stredu 28. septembra 2022.
debata (18)

V blízkosti dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori bolo 26. septembra 2022 zaregistro­vaných niekoľko výbuchov. Krátko nato sa zistili úniky na oboch vetvách plynovodu Nord Stream 1 a jednej z dvoch vetiev plynovodu Nord Stream 2. Následne sa začalo vyšetrovanie vo Švédsku, Nemecku a Dánsku. V novembri 2022 Ljungqvist potvrdil podozrenie, že ide o sabotáž, keďže analýzy zistili na mieste explózií zvyšky výbušnín.

Cez plynovod Nord Stream 1 dodávalo Rusko zemný plyn zo Sibíri do Nemecka a ďalších európskych krajín. Plynovod Nord Stream 2 nebol uvedený do prevádzky pre vpád ruských síl na Ukrajinu.

Nord Stream Čítajte viac Stál za zničením Nord Streamu ukrajinský plukovník, či len poslúžil ako obetný baránok?

V médiách sa objavili viaceré špekulácie o tom, kto môže byť za výbuchmi. Jedna z verzií hovorila o skupine ukrajinských sabotérov, ktorí pripevnili výbušné zariadenia na potrubia. Podľa iných zdrojov bola v blízkosti plynovodov spozorovaná ruská ponorka. Rusko podozrieva zo zosnovania útokov USA a Veľkú Britániu a vyzvalo na medzinárodné vyšetrovanie.

Podľa spomínaných nemeckých médií nebude mať krok Švédska žiadny vplyv na vyšetrovanie v Nemecku, ktoré vedie spolkový generálny prokurátor a Spolkový kriminálny úrad (BKA). Nemecko by z toho mohlo naopak profitovať, pretože Švédsko mu môže poskytnúť svoj dôkazový materiál.

Nemecká strana sa zaujíma najmä o časti poškodeného potrubia, ktoré švédska armáda vylovila z Baltského mora krátko po výbuchoch. Nájdené zvyšky výbušnín by sa mohli porovnať so stopami nájdenými nemeckými vyšetrovateľmi na plachetnici Andromeda, o ktorej sa predpokladá, že bola použitá na prepravu výbušnín použitých pri sabotáži.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Nord Stream #vojna na Ukrajine