Zelenskyj nariadil vytvoriť nový druh vojsk: sily bezpilotných systémov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil vláde, aby spoločne s generálnym štábom vytvorila nový druh vojsk, sily bezpilotných systémov, informovali v utorok ukrajinské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie a výnos hlavy štátu.

06.02.2024 20:56
Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) navštívil vojakov v ukrajinskej obci Robotyne na južnom fronte v Záporožskej oblasti 4. februára 2024.
debata (9)

Bezpilotné lietadlá a námorné drony v podobe diaľkovo ovládaných plavidiel zohrávajú čoraz väčšiu úlohu vo vojne Ruska proti Ukrajine, ktorá trvá už takmer dva roky.

„Tento rok sa musí stať rozhodujúcim v mnohých veciach a je zjavné, že drony preukázali svoju účinnosť v boji na súši, na nebi a na mori,“ vyhlásil Zelenskyj, podľa ktorého vytvorenie samostatných síl bezpilotných systémov „nie je otázkou budúcnosti, ale niečím, čo by malo priniesť úplne konkrétny výsledok v najbližšom čase.“ Práve vďaka dronom dokázala Ukrajina zmeniť situáciu v Čiernom mori, odraziť ruské pozemné útoky a spôsobiť nepriateľovi značné straty živej sily a techniky.

Zelenskyj Zaluznyj president.gov.ua Čítajte viac Generál Zalužnyj hovoril aj to, čo nemal. Jeho odvolanie by som však na mieste Zelenského zvážil, tvrdí Pavel Macko

Úlohou dňa je tak podľa šéfa štátu vytvoriť špecializované funkcie a aj jednotky, zaviesť efektívny výcvik, zhromaždiť a utriediť skúsenosti, udržať rozsiahlu výrobu a uplatniť v tejto oblasti najlepšie nápady a špecialistov. Web Ukrajinska pravda pripomenul, že námorné drony, úspešne nasadené proti Krymskému mostu a ruským plavidlám, sú dielom ukrajinskej konštrukcie.

Šéf tureckej zbrojovky Baykar dnes agentúre Reuters v Rijáde povedal, že jeho firma stavia blízko Kyjeva fabriku, v ktorej približne 500 zamestnancov bude vyrábať drony Bayraktar TB2 či TB3.

Dronovým útokom čelí v posledných dvoch rokoch Ukrajina, ale aj Rusko, predovšetkým jeho prihraničné regióny. Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí so severovýchodnou Ukrajinou, dnes ohlásil, že pád ukrajinského dronu a následný výbuch poškodil objekt infraštruktúry v dedine Volokonovka. Útok sa obišiel bez obetí a ranených, druhý dron sa podarilo zostreliť ešte vo vzduchu, napísal Vjačeslav Gladkov na sociálnej sieti. Miestne médiá podľa serveru BBC News hlásia, že horí elektrická rozvodňa. Ukrajinská strana ponechala tieto správy bez vyjadrení.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #vojenské drony