Rusi vyhlásili banánovú vojnu. Zúria, lebo Američania uchmatnú ich zbrane

Banány z Ekvádoru boli doteraz v ruských obchodoch takmer bezchybné, inšpektori v Moskve sa ich zrazu zľakli, keď táto juhoamerická krajina oznámila, že časť svojho starého vojenského arzenálu odovzdá do USA. Za ruské zbrane má dostať na výmenu novú bojovú techniku v hodnote 200 miliónov amerických dolárov (USD).

07.02.2024 16:00
banan, peru Foto:
Rusi tvrdia, že pri kontrole zásielok ovocia od ekvádorských dodávateľov objavil nebezpečný hmyz.
debata (88)

Rusov to veľmi nahnevalo. Predpokladajú, že vojenské výrobky, ktoré dodali Ekvádoru v prvej polovici deväťdesiatych rokov, nakoniec skončia na Ukrajine. Ak sú aj zastarané alebo dokonca nepoužiteľné, Kyjev má kapacity, aby ich modernizoval, pretože ešte stále nasadzuje do bojov aj zbrane sovietskeho typu.

Ukrajinci potrebujú zbrane. „Dodali“ im ich Rusi
Video
Čo Ukrajinci nemajú „dodajú“ im Rusi. Tanky aj húfnice. Pozrite si video ukrajinského ministerstva obrany. Ukrajinci ruským okupantom ukoristili tank T-80U aj húfnicu Msta-B.

Kremeľ neuvalil embargo na dovoz banánov z Ekvádoru, ale odvetné opatrenie preniesol na federálny úrad, ktorý dohliada na nezávadnosť potravín. Tvrdí, že pri kontrole zásielok ovocia od piatich ekvádorských dodávateľov objavil nebezpečný hmyz. Odborný latinský výraz má megaselia scalaris, zvykne sa používať aj označenie rakvová mucha alebo mucha-hrbáč.

Ľudia demonštrujú proti ruskej invázii na... Foto: SITA/AP, Dolores Ochoa
Russia Ukraine War Global Reaction Ľudia demonštrujú proti ruskej invázii na Ukrajinu pred veľvyslanectvom Ruska v ekvádorskom Quite. Na plagáte sa v španielčine píše „Rusi vypadnite z Ukrajiny“ a ceste je nápis „Slobodu Ukrajine“.

Obavy z cholery sú podľa ministerky zbytočné

Ekvádor priznal, že v minulosti sa vyskytli problémy s týmto hmyzom, ale urobil účinné protiopatrenia. Pred šiestimi rokmi ho ruskí kontrolóri upozornili, že v kontajneroch s banánmi našli muchy, ktoré prenášajú choleru. Následne ekvádorskí exportéri sprísnili hygienický proces nakladania tohto ovocia na lode.

Zamestnanci balia banány na farme v ekvádorskom... Foto: SITA/AP, Martin Mejia
Ecuador Bananas Zamestnanci balia banány na farme v ekvádorskom Los Rios. Ekvádor je najväčší dodávateľ banánov do Ruska.

Ministerka zahraničného obchodu Sonsales Garcíová jasne naznačila, že Rusi by nemali robiť paniku, aj keby nejaké muchy naozaj našli: „Ich priemerná dĺžka života je maximálne 24 dní a banány cestujú po mori pri nízkej teplote 40 dní. Okrem toho neexistujú dôkazy, že by sa na plantážach vyskytoval tento škodca," povedala pre televíznu stanicu Ecuavisa.

Čo sa týka akýchkoľvek obáv zo šírenia cholery, Garcíová ich považuje za neopodstatnené: „V našej krajine sa toto ochorenie nevyskytuje od roku 2014." Ministerka dodala, že dúfa, že sa podarí spor urovnať, pretože s vývozom banánov do Ruska sa spája zachovanie 25-tisíc pracovných miest.

Zákazom dovozu tohto ovocia Moskva udrela na najcitlivejší bod ekvádorského exportu: Ekvádor je totiž najväčší dodávateľ banánov do Ruska. „Na zásobovaní tunajšieho trhu má až 96-percentný podiel," poukázal server Vedomosti. Ekvádor je najväčší vývozca banánov na celom svete. Ročne na nich zarobí 3,5 miliardy USD. Na ruský trh smeruje až pätina jeho exportu, čo znamená príjmy vo výške 700 miliónov USD (v prepočte viac ako 753 miliónov eur).

Banány sú cenný zdroj vitamínov, čo je zvlášť dôležité počas obdobia zimy. „Tvoria 20 až 25 percent všetkého ovocia, ktoré sa v Rusku konzumuje," upozornila podľa serveru BFM riaditeľka informačnej agentúry Fruitnews Irina Kozijová. Úrady v Moskve ubezpečili občanov, že po zákaze importu z Ekvádoru neobídu naprázdno: Rusko sa už dohodlo na dodávkach banánov z Indie.

Pohľad na banánovú farmu v ekvádorskom Los... Foto: SITA/AP, Martin Mejia
Ecuador Bananas Pohľad na banánovú farmu v ekvádorskom Los Rios. Ekvádor je najväčší svetový vývozca banánov. Ročne na nich zarobí 3,5 miliardy

Ruské a ekvádorské argumenty

Má Ekvádor právo odovzdať ruské zbrane Američanom? Obe krajiny to chápu po svojom. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová povedala, že ide o nerozumné rozhodnutie, ktoré protirečí medzištátnej dohode, podľa ktorej je zakázané predať alebo darovať tieto zbrane inému štátu. Ekvádorský prezident Daniel Noboa nepopiera toto ustanovenie zmluvy, ale zároveň tvrdí, že situácia sa jednoznačne zmenila: „Je to kovový šrot," citovala ho agentúra AP. Noboa dodal, že ak je vojenský arzenál v danom stave nepoužiteľný na bojisku, potom ho nemožno označiť za zbrane, ale jedine za železný odpad.

Ak USA naozaj presunú zbrane z Ekvádoru na Ukrajinu, tá doplní svoju armádu zariadeniami protivzdušnej obrany a vrtuľníkmi. Na druhej strane ekvádorským bezpečnostným silám by vyhovovali výrobky od amerických zbrojoviek v ťažení proti gangom. V Ekvádore je tretia najvyššia miera kriminality medzi štátmi Latinskej Ameriky. V minulom roku si vojna medzi drogovými kartelmi vyžiadala takmer 7-tisíc mŕtvych. „Štatisticky vychádza na 100-tisíc obyvateľov 35 zabitých," napísal denník El País.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrane #Ekvádor #banány #vojna na Ukrajine