Prezidentské voľby v Azerbajdžane vyhral opäť Alijev

Stredajšie predčasné prezidentské voľby v Azerbajdžane podľa očakávania jednoznačne vyhrala úradujúca hlava štátu Ilham Alijev. Po zatvorení viac ako 6 500 volebných miestností zverejnili azerbajdžanské štátne médiá údajné exit polly, podľa ktorých Alijev získal 92,4 - 93,9 percenta odovzdaných hlasov. Uviedla to agentúra DPA.

07.02.2024 21:57
Ilham Alijev Foto:
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev
debata

V predchádzajúcich voľbách v roku 2018 Alijeva podporilo 86,2 percenta voličov.

Alijev tak povedie na ložiská ropy bohatý Azerbajdžan ďalších sedem rokov. Jeho kritici však tvrdia, že stredajšie hlasovanie nebolo vzhľadom na represie ani slobodné, ani spravodlivé.

Šesťdesiatdva­ročnému Alijevovi, ktorý prevzal prezidentský úrad po svojom otcovi Hejdarovi Alijevovi v roku 2003, napríklad vyčítali, že vo voľbách nemal vážnejšieho konkurenta. Všetkých šesť protikandidátov bolo od začiatku nielenže úplne bez šance, ale Alijeva dokonca verejne podporovali.

Arménsky premiér a azerbajdžanský prezident december 26 2023 Čítajte aj Arménsko navrhuje pokoj zbraní s Azerbajdžanom

Dve najväčšie opozičné strany voľby na protest bojkotovali. Ľudskoprávni aktivisti kritizovali skutočnosť, že v posledných mesiacoch bolo zatknutých množstvo nezávislých novinárov a známy opozičný politik.

Prezidentské voľby sa pritom mali uskutočniť až v roku 2025. Alijev posunutie ich termínu zdôvodnil tým, že potreboval potvrdiť svoj mandát po tom, ako azerbajdžanské sily vlani na jeseň po desaťročia trvajúcom konflikte obsadili separatistický región Náhorný Karabach, kde žili prevažne Arméni. Po jeho dobytí odtiaľ utieklo viac ako 100 000 karabaš­ských Arménov. Voľby sa v stredu konali aj tam.

Politickí pozorovatelia však predpokladajú, že autoritársky prezident si tým chce rýchlo upevniť svoju moc, kým sa v spoločnosti nezvýši nespokojnosť s problémami, akými sú značná sociálna nerovnosť a prebujnená korupcia.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte aj Medzinárodný súdny dvor nariadil Azerbajdžanu umožniť obyvateľom Náhorného Karabachu bezpečný návrat
debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Ilham Alijev