KĽDR zrušila všetky dohody o ekonomickej spolupráci s Južnou Kóreou

Severokórejský parlament sa vyslovil za zrušenie všetkých dohôd na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA to napísala agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak naďalej prudko zhoršujú vzťahy medzi oboma štátmi, ktoré sú formálne stále vo vojnovom stave.

08.02.2024 06:22
Kim Čong-un / KĽDR / Severná Kórea / Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un zdraví zamestnancov Národného úradu pre leteckú technológiu v Pchjongjang, november 2023
debata (8)

Ide o ďalší z radu takýchto krokov Pchjongjangu z posledných mesiacov. V januári komunistická krajina zrušila vládne úrady, ktoré mali na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Severokórejský líder Kim Čong-un vtedy v parlamente vyhlásil, že pre KĽDR už naďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami a tiež na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden.

Soul zase koncom minulého roka v reakcii na to, že KĽDR vypustila špionážnu družicu, pozastavil platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang ju potom tiež pozastavil a uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane.

Hoci je Severná Kórea známa tvrdou rétorikou, sledujú niektorí pozorovatelia vývoj z poslednej doby s obavami. KĽDR a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 totiž skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea