Copernicus: Posledných 12 mesiacov bolo otepľovanie nad hranicou 1,5 stupňa

Posledných 12 mesiacov v rade bolo prvýkrát priemerne o viac ako 1,5 stupňa Celzia teplejšie ako v čase pred priemyselnou revolúciou, oznámila dnes meteorologická služba Európskej únie Copernicus.

08.02.2024 07:59 , aktualizované: 08:23
debata (5)
Šéf OSN: Klimatické zmeny prinášajú skazu. Hlavným vinníkom sú fosílne palivá
Video

Tohtoročný január bol navyše s priemernou teplotou 13,14 stupňa najteplejším v dejinách merania, a zapísal sa tak do stále dlhšieho radu rekordne teplých mesiacov.

V období od februára 2023 do januára tohto roku bola svetová teplota na povrchu Zeme o 1,52 stupňa Celzia vyššia ako bol priemer predindustriálneho obdobia rokov 1850 až 1900. Hranica 1,5 stupňa je podľa vedcov pritom zlomová, aby sa zabránilo najhorším dôsledkom zmien klímy. Svetoví lídri sa v roku 2015 na klimatickej konferencii v Paríži zaviazali k snahe túto hranicu neprekročiť.

„Rýchle zníženie emisií skleníkových plynov je jediným spôsobom, ako zastaviť zvyšovanie globálnej teploty,“ uviedla po zverejnení najnovších údajov zástupkyňa riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová.

kiča, čaputová, taraba, mareková Čítajte viac Slovensko za globálne otepľovanie nemôže, tvrdí Taraba. Nestačí len ukazovať prstom, zhodli sa odborníci
5 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatická zmena