Čína a Rusko by sa podľa Siho mali postaviť zasahovaniu vonkajších síl

Čína a Rusko by sa mali postaviť proti zasahovaniu "vonkajších síl", povedal vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi počas telefonátu.

08.02.2024 15:35
Si Ťin-pching / Vladimir Putin / Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin počas rokovaní v Kremli, marec 2023
debata (3)

Čínsky líder Putinovi povedal, že „by mali úzko strategicky spolupracovať, brániť suverenitu, bezpečnosť a rozvoj záujmov“ svojich krajín. Zároveň by sa mali Čína a Rusko podľa Si Ťin-pchinga „rezolútne“ postaviť proti zasahovaniu vonkajších síl do ich vnútorných záležitostí, uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Video
Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Kremeľ vo vyhlásení po telefonáte uviedol, že Putin Si Ťin-pchingovi povedal, že vzťahy Číny a Ruska sú na bezprecedentne najvyššej úrovni. Lídri spolu vo štvrtok telefonovali pri príležitosti lunárneho nového roka, ktorého oslavy sa v Číne začnú v sobotu.

Čína a Rusko sú vernými spojencami a svoje vzťahy posilnili aj v čase, keď Moskvu mnoho krajín kritizuje pre jej inváziu na Ukrajinu. Peking tiež čelí medzinárodnej kritike spojencov Ukrajiny za jeho postoj k vojne. Čína však trvá na tom, že voči invázii má neutrálny postoj.

Si Ťin-pching Putin Čítajte viac Pomáha Peking vojensky Putinovi? Čečenci bojujúci na Ukrajine mali dostať čínske obrnené vozidlá

Peking najmä Spojené štáty kritizujú aj pre iné záležitosti vrátane čoraz agresívnejšieho postoja voči Taiwanu s demokratickou vládou, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia.

„V rámci diskusie o situácii v ázijsko-pacifickom regióne ruský prezident potvrdil svoju základnú pozíciu v otázke Taiwanu, ktorá podporuje politiku jednej Číny“, uviedol Kremeľ vo štvrtkovom vyhlásení.

Video
Čínska invázia? Taiwan si precvičil obranu

Si Ťin-pching podľa čínskych médií povedal, že Čína a Rusko spoločne „prečkali mnohé búrky“ a že čínsko-ruské vzťahy čakajú nové príležitosti na rozvoj.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Si Ťin-pching