Zomreli ruka v ruke. Holandský expremiér s manželkou podstúpili eutanáziu

Vo veku 93 rokov zomrel holandský expremiér Dries van Agt a jeho rovnako stará manželka po tom, ako spoločne podstúpili eutanáziu. Oznámila to v piatok nezisková ľudskoprávna organizácia The Rights Forum, ktorú expremiér založil.

09.02.2024 23:15
Dries van Agt Foto: ,
Holandský expremiér Dries van Agt na archívnej snímke z roku 2010.
debata (6)

„Zomrel držiac sa za ruky so svojou milovanou manželkou Eugenie van Agt-Krekelbergovou, jeho oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a ktorú vždy nazýval ‚moje dievča‘,“ uviedla organizácia. Pár po sebe zanechal troch potomkov, ako aj viacero vnukov a pravnukov.

Dvojicu už dlhší čas sužovalo podlomené zdravie. Van Agt utrpel v roku 2019 krvácanie do mozgu počas svojho prejavu na spomienkovom podujatí pre Palestínčanov a už sa nikdy úplne nezotavil. Len 2. februára pritom oslávil 93. narodeniny. Eutanáziu s manželkou podstúpil o tri dni na to, 5. februára.

Dries van Agt bol najskôr členom Katolíckej ľudovej strany (KVP) a následne stredopravicovej strany Kresťanskodemo­kratická výzva (CDA), ktorá vznikla v roku 1980 spojením KVP a dvoch protestantských strán. Funkciu premiéra zastával v rokoch 1977 až 1982. AP uvádza, že po odchode z aktívnej politiky bol čoraz progresívnejším a v roku 2017 nakoniec z CDA odišiel pre ideologické rozdiely v súvislosti s jej prístupom k Izraelu a Palestínčanom.

O zosnulom expremiérovi sa pochvalne vyjadril aj súčasný predseda holandskej vlády Mark Rutte či holandská kráľovská rodina. Rutte ho nazval svojím „prapradedkom v úrade“ s „kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a výrazným vystupovaním“, ktorý dodal holandskej politike v čase jej polarizácie „farbu a obsah“. Kráľovská rodina taktiež vyzdvihla, že vládu viedol v turbulentnom období, pričom svojou výraznou osobnosťou mnohých inšpiroval.

Van Agt bol známy svojim impozantným rečovým prejavom s archaickými prvkami a tiež vášňou pre cyklistiku, s ktorou bol však po páde v roku 2019 nútený skončiť. Po návšteve Izraela v roku 1999 začal čoraz viac vyjadrovať svoju podporu Palestínčanom, pričom svoju skúsenosť z tejto cesty nazýval „obrátením“.

V roku 2009 založil neziskovú organizáciu The Rights Forum, ktorá sa zasadzuje za „spravodlivú a udržateľnú holandskú a európsku politiku týkajúcu sa palestínsko-izraelskej otázky“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Holandsko #eutanázia