Viceprezidentka Harrisová bráni Bidenovu pamäť. Poznámky o ňom považuje za politické

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v piatok napadla správu osobitného vyšetrovateľa Roberta Hura, spochybňujúcu pamäť prezidenta Joea Bidena a označila ju za prácu na politickú objednávku, informuje agentúra AFP.

10.02.2024 06:15
Kamala Harrisová Foto:
Kamala Harrisová
debata (4)

„To, akým spôsobom je vystupovanie prezidenta v tejto správe charakterizované, nemôže byť vzdialenejšie od skutočnosti a je jasne politicky motivované,“ vyhlásila Harrisová v reakcii na uvedenú správu.

Biden si splietol Macrona s Mitterandom a urobil z neho Nemca
Video

Harrisová, ktorá same je bývalou vrchnou prokurátorkou, uviedla, že poznámky o Bidenovej mentálnej bystrosti v správe sú „bezdôvodné, nepresné a nevhodné“.

Joe Biden Čítajte viac Debata o Bidenovej pamäti. Prezident tvrdí, že je v poriadku, republikáni hovoria o nespôsobilosti

Hur vyše roka vyšetroval, ako sa približne dve desiatky dokumentov ocitli v Bidenovom dome v meste Wilmington v americkom štáte Delaware a tiež jeho niekdajšej kancelárii vo Washingtone. Vo svojej správe konštatuje, že Biden si úmyselne ponechal prísne tajné dokumenty aj po tom, čo sa skončilo jeho funkčné obdobie ako viceprezidenta v administratíve Baracka Obamu. Podľa Hura by však nebolo opodstatnené začať vo veci trestné stíhanie. Biden je v správe opísaný ako „priateľský starší muž so zlou pamäťou“.

Nahnevaný Biden v reakcii vyhlásil že „jeho pamäť je v poriadku“ a ohradil sa voči tvrdeniu špeciálneho vyšetrovateľa, že si nepamätá ani len dátum smrti svojho syna Beaua.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA #Kamala Harrisová