Zmeny v ukrajinskej armáde pokračujú: Pavľuk strieda povýšeného Syrského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v nedeľu za nového veliteľa pozemných síl odvolaného námestníka ministra obrany Olexandra Pavľuka. S odvolaním sa na prezidentov dekrét o tom informujú tlačové agentúry.

10.02.2024 17:13 , aktualizované: 11.02.2024 09:56
Pavľuk Foto: ,
Ukrajinský generál Olexandr Pavľuk gestikuluje počas návštevy frontových pozícií pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti v stredu 9. februára 2022.
debata

Na čele pozemných vojsk Pavľuk vystrieda Olexandra Syrského. Toho prezident v týždni menoval hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl po odvolanom Valerijovi Zalužnom.

Ukrajinská vláda len v sobotu Pavľuka z funkcie námestníka odvolala. O rozhodnutí informoval prostredníctvom aplikácie Telegram predstaviteľ vlády v ukrajinskom parlamente Taras Melničuk.

Nemecké húfnice aj americké Bradley hľadajú ruských nepriateľov
Video

Zelenskyj v piatok neskoro večer tiež oznámil, že na návrh Syrského vymenoval Anatolija Barhylevyča za nového náčelníka generálneho štábu. Označil ho za „skúseného človeka, ktorý rozumie úlohám vojny (s Ruskom) a ukrajinským cieľom“.

Ukrajinský prezident tiež povedal, že Syrskyj si už vybral svojich zástupcov. Ich mená neuviedol, avšak konštatoval, že všetci sú profesionáli a dobre poznajú front a skutočné potreby ukrajinských vojakov.

Olexander Syrskyj Čítajte viac Dokázal ubrániť Kyjev, ale hovoria mu aj mäsiar. Ako prekvapí nástupca Zalužného?

Syrskyj, ktorý vo funkcii hlavného veliteľa nahradil generála Valerija Zalužného v rámci najväčšej zmeny v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022, vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám.

„Iba zmeny a neustále zlepšovanie spôsobov a metód vedenia vojny nám umožnia uspieť na tejto ceste,“ povedal Syrskyj počas svojho prvého prejavu, odkedy ho vo štvrtok Zelenskyj vymenoval do funkcie.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Olexandr Syrskyj #Olexander Pavľuk