Izrael tvrdí, že pod sídlom UNRWA v Gaze je podzemné dátové centrum Hamasu

Izraelská armáda tvrdí, že pod veliteľstvom Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) v meste Gaza objavila podzemné dátové centrum, ktoré hnutie Hamas používalo na spravodajské a komunikačné účely. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a server The Times of Israel (ToI), ktorých reportéri tunel v sprievode izraelských vojakov navštívili.

10.02.2024 21:31
unrwa
Izraelskí vojaci pri vstupe do sídla UNRWA, kde armáda objavila tunely pod agentúrou OSN, ktoré podľa armády používali militanti Hamasu na útoky na jeho sily počas pozemnej operácie v Gaze, štvrtok 8. februára 2024.
debata (35)

Hovorkyňa UNRWA Juliette Toumaová uviedla, že úrad nemá odbornosť ani kapacity zisťovať, čo sa deje pod jeho budovami. Veliteľstvo v Gaze podľa nej jej pracovníci opustili už 12. októbra, päť dní po začiatku vojny, a nemôže tak izraelské tvrdenie nijako komentovať.

Objavený priestor je podľa izraelskej armády ďalším dôkazom, že UNRWA spolupracuje s palestínskym hnutím Hamas, ktoré 7. októbra napadlo Izrael a pozabíjalo okolo 1 200 ľudí. Izrael nedávno úrad OSN obvinil, že sa 12 jeho zamestnancov podieľalo na prípravách tohto teroristického útoku. Obvinenie viedlo k obmedzeniu financovania agentúry ako zo strany Izraela, tak mnohých ďalších krajín, vrátane USA, Nemecka či Británie. Európska komisia žiada od úradu nezávislý audit. UNRWA tvrdí, že pokiaľ sa situácia s financovaním nevyrieši do konca februára, tak bude musieť prerušiť svoje aktivity.

Izrael, Palestína, Hamas, Gaza, útok na Izrael Čítajte viac Z humanitárnych pracovníkov vrahovia z Hamasu? Krajiny húfne stopli agentúre OSN financie

Hnutie Hamas podľa izraelskej armády v 700 metrov dlhom vybetónovanom systéme tunelov malo pracovňu a ubytovacie priestory pre IT pracovníkov. Tunel sa miestami rozdvojoval a odhaľoval bočné miestnosti, v ktorých boli kancelárske priestory s vyprázdnenými oceľovými trezormi alebo vykachličkovaná toaleta. Jedna veľká miestnosť bola zaplnená počítačovými servermi, ďalším radom priemyselných batérií, opisuje Reuters.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Tunel podľa armády viedol do pivnice veliteľstva UNRWA a bol aj v bezprostrednej blízkosti školy pod správou OSN, v ktorej nachádzajú útočisko utečenci. Práve týmto miestam sa podľa armády izraelské útoky v Pásme Gazy snažia vyhnúť, nie vždy však úspešne.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #UNRWA