„Stop A69.“ Zakázaný protest proti výstavbe diaľnice podporila aj Thunbergová

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa v sobotu pridala ku zakázanému protestu proti výstavbe diaľnice na juhu Francúzska. Polícia tam v piatok proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a niektorých aj zadržala, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

10.02.2024 21:42
Thunbergová Foto: ,
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas protestu proti výstavbe diaľnice na juhu Francúzska v meste Saix v sobotu 10. februára 2024.
debata (9)

Protest sa konal za silného dažďa na stavenisku vo francúzskej obci Saix. Thunbergová sa na mieste pridala k ďalším demonštrantom, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s plánovanou výstavbou novej diaľnice A69 spájajúcej mestá Toulouse a Castres na juhu krajiny.

Protestujúci držali transparenty s nápisom „Zastavte A69“. Kritici tohto projektu tvrdia, že ohrozuje životné prostredie a neberie do úvahy súčasnú klimatickú krízu.

Organizátori v protestnom zhromaždení pokračovali aj napriek tomu, že ho úrady zakázali z dôvodu „rizika vážneho narušenia verejného poriadku“. Podľa novinárov AFP polícia v piatok na mieste použila slzotvorný plyn a zadržala najmenej dvoch ľudí.

Aktivisti už predtým postavili na súkromnom pozemku, kde plánovali vytvoriť takzvanú „zónu, ktorú treba brániť“, toalety a informačné tabule. Nemenovaný policajný zdroj pre AFP uviedol, že na zhromaždení očakávajú účasť maximálne 200 ľudí, zatiaľ čo organizátori počet odhadli na 500 až 1000.

greta thunbergová Čítajte viac Gretu Thunbergovú opäť zadržala polícia. V Londýne protestovala proti ropným firmám

„Pokračujeme v tejto akcii, pretože je to súkromná akcia na súkromnom pozemku,“ uviedol hovorca protestného hnutia. Vysvetlil, že toto zalesnené územie je predmetom sporu o jeho vyvlastnení pre účely výstavby diaľnice. Miestne orgány tvrdia, že pozemok je zabratý nezákonne.

Klimatickí aktivisti už niekoľkokrát v posledných mesiacoch zorganizovali protesty pozdĺž plánovanej trasy diaľnice A69.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Greta Thunbergová #výstavba diaľnice